Ga naar hoofdinhoud

MV-motoren voor grootste zwavelzuurfabriek

De Duitse vestiging van WEG heeft een grote order binnengehaald van Outotec, de grootste ontwerper en leverancier van zwavel-zuurfabrieken ter wereld. Het gaat in totaal om 21 midden-spanningsmotoren, waar-onder een aantal collector-motoren tot 5200 kW, 24 transformatoren, zes motorstarters met regelbare vloeistofweerstanden en het projectmanagement voor de installatie en inbedrijfstelling van het pakket. Het project ging van start in 2006 en wordt binnenkort afgerond.

De apparatuur zal worden geplaatst in ‘s werelds grootste zwavelzuur-fabriek, die momenteel wordt gebouwd in Ras Az Zawr. Dit is een speciaal gecreëerde industriële zone en stad in Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf in een gebied dat een schat aan natuurlijke hulpbronnen en delfstoffen herbergt.

    
Ras Az Zawr is een mijn- en industriestad, die oprijst uit het vrijwel kale woestijnlandschap in het oosten van Saoedi-Arabië. Hier wordt in één fase, over een periode van 34 maanden, één van de grootste geïntegreerde fosfaatverwerkende en DAP-fabrieken ter wereld gebouwd. Het complex is tevens de thuisbasis van een aluinaarderaffinaderij, een aluminiumsmelterij, een 1800 MW krachtcentrale en een industriecomplex met verwerkende bedrijven (inks). Onderdeel van het complex zijn ook drie zwavelzuur-fabrieken. Na oplevering kunnen de drie fabrieken 13.500 ton zwavelzuur per dag produceren (rechts).

Gezien de grote afstand tot Ras Az Zawr en om een eventuele moeizame probleemoplossing door meerdere leveranciers te voorkomen, stond Outotec erop dat bij elk element van de zuurfabriek slechts één leverancier betrokken zou worden.

WEG had geen ervaring met Outotec in Duitsland, maar eerdere samen-werkingsprojecten met het bedrijf in Brazilië en Australië waren geslaagd. Het projectmanagement via één contactpersoon en de mogelijkheid om als enige leverancier op te treden, zijn uiteindelijk doorslaggevend gebleken om de order bij WEG neer te leggen.

Levering
WEG Germany heeft 21 middenspanningsmotoren geleverd: zes van 5200 kW (vierpolig, 13,8 kV, 60 Hz), zes van 1400 kW (tweepolig, 4,16kV, 60Hz) en negen van 620kW (zespolig, 4,16kV, 60Hz). Deze motoren worden veel gebruikt in de mijnbouw, scheepvaart en olie- en gaswinning. Ze werken efficiënt, zijn betrouwbaar en gaan lang mee, wat nodig is onder de zware bedrijfsomstandigheden aan de Arabische Golf.

De eerstgenoemde zijn collectormotoren en worden gebruikt voor de hoofdaanjagers in de fabriek. De 4,16 kV motoren drijven de ketelvoedings- en circulatiepompen van de zwavelzuurfabriek aan. WEG heeft voor deze toepassing collectormotoren en starters met regelbare vloeistofweerstanden gekozen wegens de grote massatraagheid van de aanjagers en de hoge startstroom. Deze manier van opstarten heeft als voordeel dat de klant de startstroom gemakkelijk kan regelen, terwijl het systeem toch het hoge aanloopkoppel voor de aanjagers levert.

Behalve de motoren en starters heeft WEG 24 transformatoren geleverd voor de voeding en ook nog eens omvormers voor allerlei apparatuur in de hele fabriek, waaronder de middenspanningsmotoren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven