Branche nieuws

Motoren op maat

CE-markering
De CE-markering machinerichtlijn (2006/42/EG) moet een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau waarborgen voor consumenten en werknemers (foto: Jeroen Aalberts)

Elektromotoren zijn er in vele soorten en maten. In de meeste gevallen voldoet een standaardmotor aan de gestelde eisen, is deze snel leverbaar en relatief goedkoop. De keuze is dan vaak een kwestie van de beste prijs/kwaliteitverhouding of wat de vaste leverancier in huis heeft. Voor specifieke gevallen kan de Spaanse motorenfabrikant Vascat uitkomst bieden.

Vascat is gespecialiseerd in het vervaardigen van klantspecifieke toerengeregelde motoren. De filosofie van het bedrijf is om samen met een klant naar de meest passende oplossing te zoeken en om de motor vervolgens snel te bouwen, te testen en te leveren. Een klantspecifieke motor kan nodig zijn als er speciale wensen zijn.

In veel gevallen is er meer vermogen nodig na het optimaliseren/automatiseren van een bestaande machine en is er geen ruimte voor een grotere (standaard) motor. De motoren worden daar toegepast waar nauwkeurigheid en dynamiek gevraagd worden en mogelijk gewerkt kan worden zonder reductor. De motor kan op wens gefabriceerd worden met een passende flens, waterkoeling, remsysteem, ander type winding, lagering, encoder, aansluiting en behuizingmateriaal.

Interactief motor kiezen
Wereldwijd weten klanten Vascat te vinden, en dat ligt deels ook aan de website waar uit zes talen (waaronder ook het Chinees) kan worden gekozen. Op hun website kan onder ‘sizing & calculator’ vrij eenvoudig applicatiegericht gezocht worden naar de meest geschikte type motor. Met de bijbehorende ‘calculator sheet’ kunnen de gewenste specificaties worden ingevoerd en dan wordt zichtbaar welk vermogen en koppel de motor moet hebben. Ook kan contact opgenomen worden met Vascat om in overleg een motor uit te kiezen of samen te stellen.

Simulatie en productie
Met de nieuwste simulatie- en ontwikkelsoftware kan Vascat snel een motor ontwerpen en een simulatie uitvoeren. Zo kunnen al in de ontwerpfase problemen onderkend worden die vroeger pas in de prototypefase aan het licht kwamen. Een aanpassing in het ontwerp is snel gemaakt en het resultaat is direct te controleren. Dit verkort niet alleen het hele traject van ontwerp tot uiteindelijke productie, maar een motor kan al in de ontwerpfase geoptimaliseerd worden.

Praktijkvoorbeeld
Industriële automatiseringsspecialist Motion Control Automation (MCA) uit Varsseveld werd door een bouwer van metaalbewerkingsmachines benaderd die een alternatief zocht voor een hoogtoerige draaistroommotor in combinatie met een (kostbare) planetaire reductor. Om zonder reductor te kunnen werken zocht MCA naar een geschikte motor. Een normale draaistroommotor voldeed niet aan de specificaties.

Een film van het wikkelen van een motor is te zien op Products4Engineers.nl.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven