Ga naar hoofdinhoud

Meer functionaliteit met ‘intelligente’ bedrading

Door de toepassing van een nieuwe technologie van be-draden is veel mogelijk. Complete productielijnen en productieprocessen zijn er al mee gemoderniseerd en geoptimaliseerd. De ‘SmartWire-DT technologie’ van Eaton Industries Electrical Sector (voorheen Moeller Electric) zorgt voor vereenvoudiging van de installatie en tot kosten-besparing.

Moderne PLC’s, bedieningspanelen en motoren zijn robuust en functioneel uitgevoerd. Schokken, trillingen, hoge temperaturen en vochtige lucht mogen de productie nooit geheel verstoren of de betrouwbaarheid van het productieproces in gevaar brengen.

In menig industriële installatie worden echter nog veel machines met drukknoppen en signaallampen met conventionele bedrading naar PLC’s aangetroffen. Het testen van een machine in de productielijn is daardoor lastig. Vaak is dit een van de redenen waarom een bedrijf overstapt op de toepassing van SmartWire-DT. Hiermee vervalt het tijdrovend testen van alle bedrading tussen PLC’s en de drukknoppen en de softstarters van de motoren.

Hoe werkt het?
De digitale techniek gaat steeds verder en dringt ook schakelkasten en bedieningspanelen binnen. SmartWire-DT vormt een communicatiesysteem voor industrieel schakelmateriaal. Het systeem is gebaseerd op het concept van verdere ontwikkeling van regeltechnische functies, tot en met veiligheid en de daarbij behorende noodzakelijke schakelfuncties. Eventuele uit-breiding van aandrijfsystemen en bedrijfsvoering met bewaking zijn in dit concept niet vergeten.

De aansluiting via standaard veldbussystemen zoals Profibus en CANopen maakt het systeem toegankelijk voor hogere hiërarchieën. Het uniform ontworpen en open systeem vervangt de volledige bedrading voor de besturing en regeling in alle componenten, gerekend vanaf de maximaal-schakelaars tot en met motorstarters en frequentieregelaars direct richting besturingscomponenten.

Een directe communicatieondersteuning bestaat uit HMI/PLC versies die geschikt zijn voor een lange reeks van applicaties. Samen met SmartWire-DT regelcomponenten, motorstarters, schakelaars en op afstand bediende I/O is de besturing geschikt voor het realiseren van oplossingen voor problemen bij de automatisering. Speciale componenten kunnen in het automatiseringsconcept worden geïntegreerd met standaard veldbus interfaces.

Eaton zoekt nog partners voor de levering van ‘vreemde’ componenten, in het bijzonder voor I/O modules. Er zijn al samenwerkingsovereenkomsten met Phoenix Contact (motorstarter), Hilscher (gateways), Wöhner (lastscheiders) en B&R (IP20 I/O).

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven