Ga naar hoofdinhoud

Machine met kopieerbeveiliging

Piraterij van producten kost de Westeuropese industrie miljarden. Dure kapitaalgoederen zoals machines zijn steeds vaker in beeld van piraten. Wetenschappers van de Fraunhofer-Einrichtung für Angewandte und Integrierte Sicherheit (AISEC) onderzoeken de methoden van de vervalsers en ontwikkelen oplossingen voor productbescherming.

Wereldwijd wordt de schade door illegale imitatie van producten geschat op $ 650 miljard dollar. Daarbij gaat het onder meer de Westeuropese machinebouw. Ongeveer tweederde van alle bedrijven heeft te maken met productpiraterij, vooral producenten van textielmachines, compressoren en installaties voor kunststofverwerking.

De meeste bedrijven weten niet hoe gemakkelijk hun product kan worden gekopieerd, is de ervaring van de afdeling productbescherming bij Fraunhofer-AISEC in Garching bij München. Het instituut geeft adviezen aan bedrijven over de manier waarop ze hun producten en IT diensten kunnen beschermen tegen aanvallen en plagiaat.

Alles wordt vervalst
In de machinebouw wordt alles vervalst: van het ontwerp van de behuizing tot aan de bedieningshandleiding. Hieronder vallen ook de inwendige zaken, zoals elektronische schakelingen en software die een machine haar specifieke eigenschappen geven. Embedded systemen voor meten, besturen, regelen en signaalverwerking hebben bij de vervalsers een voorkeur.

De productpiraten maken meestal zelf de handen niet vuil. Er bestaan dienstverleners, die ‘reverse engineering’ aanbieden. Eerst analyseren deze de opbouw van de hardware en de schema’s van het originele product. Daarna lezen ze de software uit en reconstrueren daaruit de besturing en de functies van de machine, de kern expertise van de producent.

Behalve onderzoek is het geven van voorlichting de belangrijkste taak van AISEC. Veel bedrijven reageren pas als vervalsingen van hun eigen producten zijn opgedoken. Het kopiëren kan dan niet meer worden verhinderd.
Men kan het origineel echter zodanig markeren, dat het zich duidelijk van een vervalsing onderscheidt.

Kritische componenten voor de veiligheid krijgen in de luchtvaartindustrie een kenmerk met niet te kopiëren hologrammen. Of een fabrikant bouwt een elektronische vingerafdruk in schakelingen in, die niet zijn te veranderen.Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan men een kopie of de handel hierin niet stoppen als douane, distributeur en klant de technische mogelijkheden niet hebben om de markeringen uit te lezen.

Omdat het steeds vaker voorkomt, moeten fabrikanten al bij de ontwikkeling van een nieuwe productgeneratie een geschikt beschermingsmechanisme diep in de hardware verankeren. Een producent kan bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie producten bijvoorbeeld contact opnemen met AISEC of een vergelijkbaar instituut.

De ontwikkelaar van de klant toont de geplande opbouw van de hardware, schakelschema’s en de software, waarbij absolute discretie natuurlijk een verplichting is. De onderzoekers analyseren deze informatie op zwakke punten en leveren aanbevelingen om het product veiliger te maken.

Technische maatregelen
Een manier is om cryptochips in te bouwen, die de data van de machine versleutelen. Zij genereren de sleutel uit de doorlooptijd van elektrische signalen in de microchip. Bij een andere chip, zelfs uit de zelfde productie serie, zijn de doorlooptijden iets anders en kan deze sleutel niet worden gebruikt.

Nog een optie is om de besturingsprogramma’s vast te leggen in hardware. Zelf ontworpen chips maken het de vervalser erg moeilijk om de software uit te lezen en te laten werken op standaard chips in een gekopieerd product. Maar ook zonder speciale hardware zouden computer programma’s kunnen worden beschermd, als het bedrijf specifieke procedures gebruikt.

Een analyse en ontwikkeling van dergelijke technische beschermingsmaatregelen is zeker lonend voor een bedrijf. De dienstverlening van AISEC is veel goedkoper dan de schade die kan ontstaan door productpiraterij. Die kosten variëren afhankelijk van de uitvoering van de analysen en de omvang van de beschermingsmaatregelen.

Advisering en voorlichting
Met advisering en voorlichting wil AISEC bereiken dat bedrijven een zo groot mogelijk voordeel in tijd krijgen. Volgens het instituut hebben machinefabrieken minimaal 5-10 jaar geen last van productvervalsers als ze de aanbevelingen toepassen.

Anders dan bij consumptiegoederen veroudert de technische knowhow bij kapitaalgoederen zoals machines minder snel. Voor een kopieerder kan het daarom lonend zijn om een machine na te maken, die al vijf jaar op de markt is. Nieuwe beschermingsvoorzieningen maken het vervalsers echter veel moeilijker.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven