Ga naar hoofdinhoud

KSB start serieproductie IE4-motoren

KSB is in Halle an der Saale (D) gestart met de serie-productie van de SuPremE hoog-efficiënte elektro-motoren. In tegenstelling tot conventionele synchrone motoren bevat de aandrij-ving van de Duitse pomp-producent geen magnetische materialen. De nieuwe motoren vereisen geen storingsgevoelige positie-indicatoren van de rotor waardoor de motor dezelfde robuustheid en betrouwbaarheid heeft als een geregelde asynchrone motor.

De aandrijving is uitgerust met een vierpolige rotor. Deze bestaat alleen uit een blikpakket en heeft geen kortsluitanker. Voor de geleiding van de veldlijnen is aan de rotorplaten in het blikpakket een bijzondere vorm gegeven. In combinatie met de PumpDrive toerentalregeling zijn toeren-tallen van 0 min-1 tot 4200 min-1 standaard mogelijk.

Met de nieuwe synchrone reluctantiemotoren is een nieuwe technologie beschikbaar, waarmee aan de toekomstige eisen voor energiezuinige aandrijving van pompen en andere roterende apparatuur kan worden voldaan. De motoren hebben minstens 15 % minder vermogensverlies dan voorgeschreven in de Europese wetgeving EC 640/2009 voor efficiëntie-klasse IE3 vanaf 2015 of 2017. Daarmee bereikt de motor nu reeds het toekomstige efficiëntieniveau IE4 van IEC/CD 60034-30 Ed. 2.

Pompaandrijving
In tegenstelling tot asynchrone motoren heeft de synchrone reluctantiemotor in deellast een bijna constant hoog rendement. Juist deellasten komen in de praktijk veelvuldig voor omdat veel aandrijvingen in geregeld bedrijf vooral met lager toerental draaien. In de praktijk is het efficiëntievoordeel vergeleken met asynchrone motoren dus groter dan alleen bij nominale belasting mag worden verwacht.

KSB is voornemens de aandrijving ook aan andere producenten van rote-rende apparatuur te leveren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven