Ga naar hoofdinhoud

Kassa voor Brabantse kennis

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) krijgt vijf miljoen euro om onderwijs en onderzoek meer toe te snijden op de ontwikkeling van maatschappelijk en commercieel interessante toepassingen. Dit gaat de TU/e doen in samenwerking met Fontys Hogescholen, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en bedrijven verenigd in de Brainport Development NV.

Het geld is afkomstig uit het zogeheten valorisatieprogramma dat in opdracht van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) wordt uitgevoerd door het Agentschap NL. Volgens minister Verhagen (EL&I) is de kennis in de hoofden van studenten, docenten en hoogleraren goud waard: “De potentie van de kennisinstellingen voor onze economie en voor ons land is enorm. Toepassing van die kennis is kassa voor wetenschappers, universiteiten en bedrijven.”

“Het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden is belangrijk”, zegt staatssecretaris Zijlstra (OCW). “Onze economie en maatschappij kunnen enorm profiteren van studenten die wetenschappelijk onderzoek kunnen vertalen naar praktische toepassingen”.

Colleges voor starters
Met de vijf miljoen euro kan de TU/e kennis van wetenschappers beter ten gelde maken en het maatschappelijk belang van de kennis beter benutten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld colleges geven aan studenten over het starten van eigen bedrijf, of onderzoekers bijstaan om hun wetenschappelijke kennis om te zetten in patenten voor aantrekkelijke diensten en producten.

Toepassing van wetenschappelijke kennis in commerciële en maatschappelijke producten en diensten is een prioriteit van het kabinet. In 2012 is in totaal 25 miljoen euro beschikbaar om plannen van kennisinstellingen en hun partners te helpen financieren. Voorwaarde is dat men zelf ook financieel bijdraagt aan de uitvoering van de plannen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven