Het stroomnet van de toe-komst wisselt data uit met de afnemers: wanneer wordt er stroom verbruikt en wanneer is het goedkoop? De commu-nicatietechniek bestaat al, de benodigde transport- en geheugencapaciteit ontbreekt nog. Verder vraagt het realiseren van deze ideeën investeringen van vele miljarden.
De toenemende opslag van energie uit regeneratieve energiebronnen vraagt om nieuwe netwerken. Tot 2020 eist de EU een aandeel van 20% van de totale productie voor groene stroom. De duurzame energie wet van de EEG schrijft Duitsland 30% voor. De Duitse regering gaat op dit moment nog verder in het intellectuele energieconcept. Tot 2020 wordt gerekend met een toename van de Eco-stroom tot een aandeel van 35% tot 40%.
Een gezamenlijke studie van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en het Fraunhofer-Instituut für Windenergie und Energiesystemtechniek (IWES) bevestigt de haalbaarheid van deze visie. In 2030 zou in Duitsland circa 332 TWh stroom kunnen worden gewonnen uit regeneratieve energiebronnen. Dat zou neerkomen op een aandeel van ongeveer 66% van de totale stroomproductie. Het grootste deel daarvan komt uit de sterk van weer en tijd afhankelijke wind- en zonne-energie.
En daar ligt nou net het probleem voor de energieverzorging. De wet verplicht netbeheerders tot het afnemen en opslaan van de Eco stroom uit windparken en de talrijke kleine zonne-installaties. De toename van het aantal grote en kleinere stroomproducenten maakt de beschikbare stroom in het net steeds minder calculeerbaar. Tot nog toe houden de netbeheerders een evenwicht tussen vraag en aanbod om te hoge spanning of uitval te voorkomen.
Intelligentie wordt duur
De Duitse regering belooft 75 miljard euro aan investeringen voor de uitbreiding van de offshore windmolencapaciteit naar 25 GW tot 2030. Om deze grote hoeveelheden windenergie van de kust naar het zuiden te kunnen transporteren zijn grote investeringen in nieuwe leidingen nodig.
De sterk weersafhankelijke stroomproductie maakt aanvulling van nieuwe energieopslag noodzakelijk. Naast de bestaande pompopslaginstallaties wil Duitsland in de toekomst ook opslag in Noorwegen en de buurlanden van de Alpen gebruiken. De uitbreiding van capaciteit en transportmogelijkheden is echter nog niet voldoende. Het energienetwerk van de toekomst moet ook flexibeler worden. De markt voor de toekomst wordt sterker gestuurd door het aanbod. De energieleveranciers bieden al vanaf 2011 nieuwe tarieven aan. Hoe meer energie er voorhanden is in het net, des te goedkoper wordt het.
Smartmeter
Energieleveranciers installeren bij hun afnemers de zogenaamde Smart-meter om de tarieven efficiënter te kunnen benutten. Voor nieuwbouw en grote renovaties zijn deze intelligente meetapparaten al verplicht. De kosten worden omgeslagen op het netgebruik. De richtlijn voor efficiëntie van de EU schrijft het vervangen van 40 miljoen zwarte elektriciteitsmeters en 22 miljoen gasmeters tot aan 2022 voor. Dan kunnen alle afnemers hun stroomverbruik zelf bewaken en sturen.
Het vervangen en gebruik van de Smartmeter gaat op kosten van alle stroomverbruikers. Experts schatten de kosten verbonden aan de omscha-keling op 13 miljard euro. Deze kosten moeten door besparingen bij het stroomverbruik worden terugverdiend. Maar de omzet van het ene is de hogere stroomprijs van de andere. Plannen voor de massale uitbreiding van hernieuwbare energie en de Eco stroom laten besparingen op de energie-kosten door verminderd verbruik onrealistisch lijken.