Ga naar hoofdinhoud

Innovatieplatform voor service

Om veelbelovende oplos-singen voor de service in de machinebouw te ontwikkelen heeft het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO) samen met partners uit de industrie het innovatieplatform Service-Plattform Maschine geïnitieerd. De bedrijven die deelnemen, kunnen uitge-werkte concepten beoor-delen en prototypes realiseren.

In de economie van de toekomst zullen eerder méér dan mínder machines worden gebruikt. Wel zal de functie van machines voor een deel veran-deren. Machines worden in de toekomst een platform voor innovatieve diensten met een toegevoegde waarde, wat toeleveranciers, fabrikanten en klanten zal confronteren met nieuwe uitdagingen.

Om deze uitdagingen tegemoet te treden, heeft Fraunhofer-IAO met bedrijven uit de machinebouw, automatiseringstechniek en specialistische software het nieuwe innovatieverband opgestart. Op de voorgrond staan de strategische doorontwikkeling van zakelijke dienstverlening, de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de ondersteuning van de klantenbehoefte en de optimalisering van de reeds aanwezige serviceverlening.

Drie themagebieden
Er worden oplossingen en concepten voor drie themagebieden uitgewerkt. Bij transparantie van informatie in de serviceverlening gaat het om de vraag, hoe informatiestromen, serviceproducten en bedrijfsstructuren vorm moeten krijgen, zodat ook complexe, cyclusgeoriënteerde serviceaan-biedingen klantspecifiek kunnen worden aangeboden.

De focus van het themagebied complexiteitsmanagement is gericht op het ontwikkelen van oplossingen voor de beheersing van de toenemende complexiteit van producten, processen en dienstverleningen. Aanbieders zullen wereldwijd dezelfde hoge service kwaliteit moeten garanderen.

Bovendien werken de partners in het gebied data based business modellen aan nieuwe bedrijfssystemen, die primair door data- en informatiestromen worden gedragen, die voortvloeien uit het gebruik van de machine bij de klant.

Het innovatieverband verenigt momenteel Balluff, Bosch Rexroth, Carl Zeiss IMT, DMG, Engel, Hirschmann Automation and Control, Innosoft, Perspectix, Schaeffler, Symmedia, Trumpf en Voith Turbo (foto).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven