Branche nieuws

Innovatiekring Internet of Things

Het Internet of Things, een visie waarin objecten en producten in staat zijn om informatie met elkaar en met de mens uit te wisselen, biedt MKB ondernemers nieuwe kansen om te groeien. In samenwerking met onder meer TNO en de TU Delft speelt Syntens Innovatiecentrum in op deze ontwikkeling. In de Innovatiekring Internet of Things werken vijf businessclusters momenteel aan de ontwikkeling van een eigen businessconcept. Samenwerking op basis van vertrouwen gaat tot nieuwe business leiden. De deelnemende ondernemers zijn enthousiast; hun ervaringen zijn te zien in de film Internet of Things; kansen voor MKB ondernemers die willen groeien.

De visie Internet of Things maakt gebruik van nieuwe mogelijkheden in de communicatie tussen producten en mensen. Sensoren die aangebracht zijn in producten verzamelen gegevens over de toestand van de producten zelf en hun omgeving. Deze data vormen de basis om productfuncties te vernieuwen of te verbeteren, additionele diensten te ontwikkelen en nieuwe business modellen mogelijk te maken. Denk aan verwarmingsinstallaties die met de barometer communiceren, wekkers die in verbinding staan met het koffiezetapparaat, de realtime informatie over de (vertraagde) aankomst van de bus of tram en valdetectie voor ouderen.

De term Internet of Things bestaat al sinds 1999 maar is nu pas echt bezig aan een opmars. Dat komt doordat elektronica en sensor- en draadloze communicatietechnologie krachtiger en tegelijkertijd goedkoper zijn geworden.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van Syntens.

Ketenpartners
Syntens stimuleert samen met TNO en de TU Delft in de Innovatiekring Internet of Things MKB ondernemers om nieuwe business te genereren vanuit dit thema. De vijf businessclusters richten zich op de zorg, beveiliging, retail, verlichting in de openbare ruimte en groene gevels. Elke cluster bestaat uit drie tot vijf bedrijven en is grotendeels samengesteld uit bestaande ketenpartners. In een aantal gevallen is een grootbedrijf en een overheidspartij als ‘launching customer’ bij de sessies betrokken. De clusters krijgen ondersteuning van een multidisciplinair team van onafhankelijke professionals.

In de film Internet of Things; kansen voor MKB ondernemers die willen groeien wordt de kijker meegenomen in de Innovatiekring. Ondernemers vertellen hoe ze hun deelname aan dit traject ervaren. Zo zegt Thijs Hoozemans van Top Vision Group: “Het voordeel van het deelnemen aan het innovatietraject is dat je op een vrij compacte en georganiseerde manier een groot aantal bedrijven bij elkaar krijgt, die ook voor dat proces direct beschikbaar zijn. Je kunt heel snel stappen zetten binnen zo’n traject.”

Nieuwe innovatiekring start in september
De belangstelling voor de eerste Innovatiekring Internet of Things, die in december 2012 begon en in juli 2013 wordt afgerond, was groter dan dat er plaats was. Twee businessclusters hebben al toegezegd om deel te nemen aan de nieuwe ronde die in september begint. De Innovatiekring Internet of Things is vooral goed toepasbaar voor complexe vraagstukken die meerdere belanghebbenden betreffen en waarvoor nieuwe en nauwe samenwerking in de keten cruciaal is.
Ondernemers die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Joris Castermans van Syntens, joris.castermans@syntens.nl, tel: 06 51234840.

Daarnaast is er het MKB Waardeketen Innovatie programma TopketenImpuls van Syntens Innovatiecentrum. Deze activiteit daagt midden en kleinbedrijven in industriële hightech waardeketens uit hun ketenbekwaamheden te versterken, nieuwe kennis toe te passen en innovaties in gang zetten en te realiseren.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven