Ga naar hoofdinhoud

Industriegrondstoffen zullen prijzig blijven

In lijn met de algemene afzwakking van de wereld-wijde economische groei verwacht ABN Amro in het derde kwartaal van 2011 een terugval van de grondstof-prijzen. Uitzondering hierop zijn tarwe, koffie en enkele metalen, die door een onba-lans in vraag en aanbod, in prijs zullen stijgen. Dit schrijft ABN AMRO Commo-dity Research in haar (alleen in het Engels beschikbare) Quarterly Commodity Outlook.

Voor de middellange termijn (tot 2013) is de bank over het algemeen positief gestemd. Solide economische groei in Azië, toenemende wereldwijde consumptie en economische stabiliteit zijn daarvoor de belangrijkste argu-menten.

Olie en gas
Voor de oliemarkt verwacht de bank dat het prijsverschil tussen WTI en Brent voorlopig zal blijven voortduren door een overaanbod op de Ameri-kaanse markt. Op de middenlange termijn zal door een groeiende vraag uit niet-Westerse landen – vooral China – de olieprijs hoog blijven. Onder meer door de sterk groeiende vraag vanuit vooral Azië en het Midden Oosten en de aankondiging van sommige landen om te stoppen met kernenergie, zal de prijs van gas de komende twee jaar aanzienlijk stijgen. ABN Amro verwacht een stijging van meer dan 30% tot 2013.

Metalen
ABN Amro denkt dat de huidige omvangrijke investeringsposities in goud en andere edelmetalen een significant risico met zich meebrengen. De goud-/zilver-prijs verhouding zal verder normaliseren gezien de grotere gevoe-ligheid van zilver voor een economische vertraging. De risico’s voor een correctie in palladium- en platinaprijzen zijn toegenomen. Palladium is minder kwetsbaar dan platina.

Op de lange termijn zal de verdere urbanisatie en industrialisatie in Azië (met name China en India) een positieve factor zijn voor zowel de vraag naar basismetalen als naar staal, ijzererts en steenkool. De prijs van koper zal afzwakken door overaanbod, maar blijft op een relatief hoog niveau. Tot aan 2013 overtreft de vraag naar zink het aanbod, waardoor de prijs zal toenemen.

Ook de prijs van staal zal niet aan de gevolgen van overaanbod ontkomen en zal enigszins afzwakken op de lange termijn, met in het kielzog ijzererts en steenkool. Toch blijft ook hier de prijs op een relatief hoog niveau.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven