Ga naar hoofdinhoud

Industrie vraagt politiek om stabiliteit en daadkracht

De politiek moet volop inzetten op het vergroten van de verdienkracht van de technologische industrie. Die moet kunnen innoveren en exporteren en moet kunnen beschikken over voldoende goed opgeleide technici. Het was de boodschap van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink tijdens het FME Verkiezingsdebat bij staalbouwer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. “Wat we nodig hebben is een stabiel en daadkrachtig industriebeleid. Weet dat Nederland een sterke industrie nodig heeft om uit de crisis te komen. Niet de zorgsector, maar wij verdienen het geld, wij zorgen voor de groei.”

Kandidaat-Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA), Anne-Wil Lucas (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Patrick van Lunteren (SP) en Eppo Bruins (CU) kruisten de degens met elkaar en met de ruim tachtig aanwezige ondernemers over hun plannen met de Nederlandse industrie. Aan de orde kwam de vraag of de politici wel weten wat er moet gebeuren om onze concurrentiekracht te behouden. Den Haag lijkt zich vooral bezig te houden met koopkrachtplaatjes in plaats van met het vergroten van de taart.

Verdienkracht
Lucas (VVD) beaamde dat “de VVD niet de banenkampioen is. Dat is het bedrijfsleven, ook het MKB. Ondernemers moeten ondernemen, de politiek moet dat niet in de weg lopen maar wel de randvoorwaarden scheppen.”
Van Lunteren (SP) benadrukte dat de maakindustrie zeer belangrijk is voor de SP: “Onze achterban, dat zijn de gouden handen, dat zijn de makers. Om de verdienkracht van de industrie te vergroten en te kunnen blijven innoveren, is mijn partij dan ook een groot voorstander van een nationale investeringsbank.”
Ook PvdA-er Plasterk zei dat de maakindustrie cruciaal is voor economische groei en dat het belang van export zo groot is dat “ik me aansluit bij FME in de opvatting dat de exportportefeuille moet worden ondergebracht bij een echte minister.”

Onderwijs & Arbeidsmarkt
Ook werd gedebatteerd over onderwijs: Nederland moet jongeren opleiden voor een baan in de technologische industrie; niet voor een uitkering. CDA-er Amhaouch: “Maakindustrie is het kloppende hart van de economie. We hebben wereldspelers nodig, dus top prioriteit is investeren in technisch beroepsonderwijs op alle niveaus.” Bruins (CU) sloot zich daarbij aan en lanceerde een Manifest Technisch Vakmanschap. “Daarin hebben we tien maatregelen voorgesteld om met structureel extra geld technisch vakmanschap te stimuleren.”

FME-voorzitter Dezentjé zei na afloop dat ze de vele mooie verkiezingsbeloften op prijs stelt, maar dat FME “er bovenop blijft zitten” om te zien of de politici hun mooie woorden ook in daden omzetten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven