Ga naar hoofdinhoud

Husum Windenergie groeit verder

Elke twee jaar wordt in het noorden van Duitsland de international vakbeurs Husum WindEnergy georga-niseerd. In zo’n twintig jaar is het evenement uitgegroeid tot de belangrijkste interna-tionale ontmoetingsplaats voor deze duurzame ener-giesector. Voor de editie 2010, die wordt gehouden van 21-25 september, worden zo’n 950 exposanten en 25.000 bezoekers uit zeventig landen verwacht.

Husum Windenergie wordt georganiseerd door Messe Husum in samenwer-king met Hamburg Messe & Congress. Plaats van handeling is het beurs-complex van Husum, ongeveer 100 km noord-noord-west van Hamburg. De eerste ‘ Husumer Windenergietage’ vonden plaats in 1989, toen windenergie als economische factor noch nauwelijks serieus werd genomen. De lokatie was een veemarkthal en daar kwamen twintig exposanten en 10.000 bezoekers op af.

Al snel bleek dat de stad aan de Noordzeekust het in zich had om niet alleen een winderige stad maar ook een beursstad te worden. In 1997 werd een nieuwe beurshal gebouwd en in de jaren daarna werd de infrastructuur continu verbeterd. In 1995 veranderde de naam in Husum Wind en in 2008 in Husum Windenergy. Deze laatste editie trok 745 exposanten en 24.600 bezoekers. Sinds 1989 is er dus wel wat veranderd.

Sterke groeier: China

Qua conjunctuur heeft de sector de wind tegen, om maar even in stijl te blijven. In het kader van duurzame energie profiteert de sector echter van een forse rugwind. Windenergie groeit enorm – vooral in China. De deelne-mers aan de vakbeurs die in China actief zijn, mogen zich verheugen op de interesse van de beursbezoekers. Bovendien worden diverse belangrijke delegaties uit China verwacht.

Wereldwijd steeg de windenergiecapaciteit in 2009 met 37,5 GW of 31%. De totale geïnstalleerde capaciteit is volgens de Global Wind Energy Council (GWEC) totaal 157,9 GW. In China werd 13 GW nieuw geïnstalleerd, tegen 10 GW in Europa en 9,9 GW in de USA. Door deze ontwikkeling werd China eind 2009 de grootste markt voor windenergie.

Het Deense onderzoekbedrijf Make Consulting verwacht, dat China de capa-citeit eind 2015 op 130 GW heeft gebracht. Het GWEC denkt, dat China in 2017 wereldwijd de grootste totale capaciteit aan windenergie kan hebben. De China Meteorological Administration schat in, dat China dan beschikt over een onshore-windpotentieel van 253 GW en een offshore-potentieel van 750 GW.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven