Ga naar hoofdinhoud

Howest opent EMC-laboratorium

Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk) heeft medio februari 2012 het laboratorium EMC Howest geopend. Meer dan honderd mensen uit zowel industrie als de onderzoekwereld woonden de opening bij en namen een kijkje in het spik-splinternieuwe lab. Het laboratorium en het Kenniscentrum Industriële Automatisering werden gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse Overheid en de provincie West-Vlaanderen.

Het laboratorium beschikt over een semi-anechoïsche kamer en diverse meetappa-ratuur. Hiermee kan zowel emissie als immuniteit worden gemeten volgens de belangrijkste normen. De moge-lijkheden zijn onder andere emissiemetingen van 9 kHz tot 6 GHz (normen EN55011 en EN55022) en RF-immuniteitsmetingen van 9 kHz tot 1 GHz (EN61000-4-3 en EN61000-4-6).

Daarnaast beschikt het laboratorium over apparatuur voor het testen van immuniteit tegen elektrostatische ontladingen tot 16 kV (EN61000-4-2), snelle transiënten (EN61000-4-4) en surges (EN61000-4-5).

Kenniscentrum
De uitbouw van het laboratorium past binnen het opzetten van het Kennis-centrum Industriële Automatisering binnen Howest. Het laboratoriumteam voert naast precompliance metingen op prototypes en troubleshooting in bedrijven ook toegepast onderzoek uit.


Het laboratorium beschikt over een semi-anechoïsche kamer en diverse meetapparatuur.

Het EMC-lab richt zich in zijn onderzoek op hoogfrequente problemen bij vermogenelektronische aandrijvingen. Dit omvat onder andere elektro-magnetische emissie bij drives en lagerstroom-problematieken. Een tweede onderzoekstopic is robuustheid bij industriële datacommunicatie. Hierbij wordt de immuniteit van veldbussen (Profibus, Profinet, CAN, …) onderzocht onder diverse omstandigheden.

Samenwerking
Het laboratorium neemt ook deel aan het Interreg Twee Zeeën project iMocca, waarbij cursussen ontwikkeld worden rond industriële data-communicatie en industriële embedded controllers. Hierbij neemt het laboratorium de onderwerpen EMC en robuuste datacommunicatie op zich.

Het laboratorium werkt nauw samen met de vakgroep Intec uit de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Deze vakgroep beschikt over een full anechoïsche kamer, geschikt vanaf 800 MHz. De kamer is volledig complementair aan de semi-anechoïsche kamer van Howest, die geschikt is vanaf 30 MHz en bedoeld is voor product-compliance.

Tijdens de openingszitting van EMC Howest werden de meer dan honderd aanwezigen toegesproken door onder andere prof. Luc Moens (vice-rector Universiteit Gent), Lode De Geyter (algemeen directeur Howest), prof. Daniël De Zutter (Universiteit Gent) en Jos Knockaert (docent Howest).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven