Ga naar hoofdinhoud

Hoogvermogenpompen voor Eemshaven

KSB, producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen, gaat voor de nieuwbouw van de blokken A en B van de kolengestookte energiecentrale Eemshaven de ketelvoedingpompen leveren. De hypermoderne installatie aan de monding van de Ems omvat meerdere 800 MW blokken voor opwekking van energie voor de Nederlandse markt.

De opdracht ter waarde van meerdere miljoenen euro’s, omvat twee eenheden die elk bestaan uit een turbine gedreven ketelvoedingpomp, een boosterpomp alsmede een minimumflowsysteem en geluidsisolerende omkasting. Het totale gewicht van elke unit bedraagt meer dan 60 ton. De pompen worden aangedreven door regelbare stoomturbines, waarvan het toerental, afhankelijk van de ketelwatervraag, kan variëren van 2.400 tot 4.680 en kortstondig zelfs tot 5.400 toeren/min..

Afhankelijk van het bedrijfspunt bedraagt het aandrijfvermogen per eenheid maximaal 38.265 kW. De pompen behoren daarmee wereldwijd tot één van de meest krachtige ketelvoedingpompen die ooit zijn gebouwd. De capaciteit van elke pomp zal circa 2.500 m3/uur gaan bedragen. De geplande bedrijfsdruk ligt rond de 350 bar terwijl de temperatuur van het te transporteren medium circa 190 graden Celsius bedraagt.

Bij de pompen gaat het om zogenaamde “100-procentpompen”. Dat wil zeggen dat er geen redundante eenheden worden gebruikt en daarom wordt de hoofdpomp met temperatuurbewaking- en trillingsensoren uitgerust. Hiermee wordt de operator voortdurend geïnformeerd over de toestand van alle technisch relevante onderdelen.


KSB levert systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw (foto: KSB)

De nieuwe energiecentrale kan deels ook met biomassa worden gestookt. Het brutovermogen van 1.600 Megawatt komt per 2013 via het energienetwerk beschikbaar en zal jaarlijks 3,2 miljoen huishoudens van stroom voorzien. De keuze voor KSB bij dit felbegeerde project, is te danken aan de talrijke energiecentrales die KSB voor andere energieleveranciers heeft voorzien van pompen en afsluiters. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven