Ga naar hoofdinhoud

Hijs- en pijplegapparatuur voor diepwater constructieschip

Huisman en Heerema Off-shore Services hebben een intentieverklaring getekend voor de levering van alle missie-apparatuur aan boord van Heerema’s nieuwe diep-water constructieschip. Huisman zal een mastkraan en een pijplegtoren voor zowel J-Lay als Reel-lay werkzaamheden in ultradiep water ontwerpen, bouwen en installeren. 

De installatie van de apparatuur staat gepland voor 2012/2013; deels zal dit plaatsvinden bij de DSME werf in Zuid-Korea en deels aan de Huisman kade in Schiedam.

De zware hijskraan heeft een roterend hefvermogen van 4000 mt. De keuze voor het ontwerp van deze mastkraan voor dit schip is gebaseerd op het kleine oppervlaktebeslag van de kraan en het geringe constructiegewicht. De kraan zal bij Huisman China worden gebouwd en in 2012 aan boord van het schip worden geïnstalleerd bij de DSME werf in Zuid-Korea. Huisman heeft ervaring met dergelijke kranen.

De J-Lay toren wordt boven een ‘moonpool’ geïnstalleerd en is ontworpen voor zowel J-lay als Reel-lay werkzaamheden. Voor Reel-lay is de toren uitgerust met twee tensioners, beide met 400 ton capaciteit. De pijp wordt op haspels gewikkeld die offshore door de eigen kraan van het schip aan boord kunnen worden gehesen

Dit concept is nieuw voor ‘rigid’ pijpleggen op grote schaal. Nu kunnen de pijpen aan land worden gewikkeld terwijl het werk offshore doorgaat. De haspels kunnen verder gemakkelijk verwijderd worden om dekruimte vrij te maken als het schip J-lay of kraanwerkzaamheden verricht.

Additionele door Huisman te leveren apparatuur zijn de mobiele haspels, PLET handling, A&R lieren en een ´deepwater lowering´ systeem met deiningscompensatie. Alle pijpleginstallaties zullen worden gebouwd en geïnstalleerd bij Huisman in Schiedam waar het schip rond december 2012 zal arriveren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven