Ga naar hoofdinhoud

Hansen Industrial en Sumitomo vormen goed team

Ruim een jaar geleden werd Hansen Industrial Trans-missions overgenomen door Sumitomo uit Japan. Daar zal het bedrijf ook wel blijven, verwacht managing director Torsten Schultz. De trans-actie is voor de Japanners, bekend in de tandwielen-markt, een strategische overname: ze willen graag Europa veroveren. Volgens Schultz is het een goede zaak dat het bedrijf in Edegem (B) nu tot het grote Japanse con-cern behoort.

Hansen Transmissions werd opgericht in 1923 in Antwerpen en verhuisde in 1939 naar Edegem. In de loop der jaren kende de onderneming diverse aandeelhouders. Voor de meest recente geschiedenis van belang is, dat Hansen in 2007 in handen kwamen van Suzlon Energy.

In april 2010 werden de activiteiten voor de windenergiemarkt en voor de industriële markt gescheiden in twee juridische entiteiten. De volledige productie van tandwielkasten voor de windenergiemarkt was toen al ondergebracht in een nieuwe fabriek in Lommel, terwijl de kasten voor de industriële markt in Edegem bleven.

In maart 2011 kwam Hansen Industrial Transmissions (HIT) in handen van Sumitomo. De windenergie-activiteiten werden eind 2011 eigendom van ZF Friedrichshafen, dat de faciliteiten in België omdoopte in ZF Windpower Antwerpen.

Integratie
Per 1 april dit jaar is HIT als totaal geïntegreerd in de Power Transmission and Control divisie van Sumitomo (PTC). Momenteel wordt regio voor regio bekeken hoe de integratie van de verkoop- en serviceactiviteiten het best kan plaatsvinden. Daarbij gaat het niet alleen om de harde cijfers, maar ook om aanwezige expertises en personele gevoeligheden.

Volgens managing director Torsten Schultz is het een goede zaak dat Hansen Industrial Transmissions nu tot het grote Japanse concern behoort. “Sumitomo Heavy Industries is een financieel sterke groep, die in een breed scala van activiteiten voor de zware industrie actief is. Het concern telt ondernemingen in onder meer de machinebouw en scheepsbouw. Het concernmanagement beschouwt de bouw van industriële tandwielkasten tot een van de kernactiviteiten. Dat betekent dat er meer dan voorheen ruimte is voor verdere groei.”

EMEA
Hansen Industrial Transmissions in Edegem is sinds 1 april verantwoordelijk voor alle activiteiten op het gebied van industriële tandwielkasten in Europe, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Dat betekent dat men vanuit Edegem ook de marketing en verkoop van de Paramax en Seisa series tandwiel-kasten uit het Sumitomo-programma gaat verzorgen. Deze laatste omvat voornamelijk ‘high speed’ drives, grootkoppel tandwielkasten en aan-drijvingen voor zware malerijen.

HIT zal daarbij gebruik maken van álle distributie- en verkoopkanalen, van zowel Sumitomo als Hansen.De PTC-groep heeft nu fabrieken in Edegem (België), Okayama, (Japan), Tangshan (China) en Sao Paulo (Brazilië). Daarnaast heeft Sumitomo nog een fabriek in de buurt van München (bekend van de Cyclo cycloïde vertragingskasten), die echter binnen de divisie motorreductoren valt. Research & development gebeurt zowel in Japan als in België.

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven