Ga naar hoofdinhoud

Grote order voor Aandrijf Technisch Buro

De Zwitserse Allseas Group heeft Aandrijf Technisch Buro opdracht gegeven voor de levering van zestien planetaire tandwielkasten voor de vier 500 ton tensioners aan boord van de Pieter Schelte. De levering van de overbrengingen staat gepland voor begin 2012.

De planetaire tandwielkasten met voorgeschakelde kegelwieloverbrenging heeft een maximaal uitgaand Koppel van meer dan 1.400kNm. De reductoren worden gebouwd bij Dinamic Oil in Italië en zullen worden voorzien van hydraulisch gelichte schijfremmen om de maximale trekkracht van 500 tonf vast te houden.

Pieter Schelte
H et schip is bedoeld als één enkel vaartuig voor het installeren en verwijderen van grote offshore platforms voor olie en gas en de installatie van onderwater olie- en gasleidingen. Dankzij de grote hefcapaciteit zal het vaartuig de hoeveelheid werk offshore bij het opbouwen en afvoeren van platforms drastisch reduceren, waardoor een groot deel van het eigenlijke werk aan land (dus veiliger en goedkoper) kan gebeuren


De Pieter Schelte is genoemd naar de pionier in offshore heavy lifting Pieter Schelte Heerema (1908 – 1981) (foto: Allseas).

In juni 2010 is het contract voor de bouw van het dynamisch te positioneren toegekend aan de Daewoo scheepswerf in Zuid-Korea. Wanneer het vaartuig is voltooid zal de Pieter Schelte een hijscapaciteit van 48 000 ton voor de kranen en van 25 000 ton voor de vijzels hebben. De pijpenlegcapaciteit van 2.000 ton bedraagt het dubbele van dat van de Solitaire van hetzelfde concern, en daarmee zal de Pieter Schelte de grootste pijpenlegger ter wereld wroden.
De levering is voorzien voor 2013, het schip moet in 2014 gereed zijn voor bedrijf.

Allseas lanceerde het concept voor de Pieter Schelte in 1987 op basis van een dubbel uitgevoerde olietanker. In 1999 werd Excalibur Engineering opgericht voor de verdere ontwikkeling van het concept. In 2004 werd het vaartuig opnieuw ontworpen, waarna het ontwerp nog werd verlengd tot 360 m, de portaal werden vervangen door hijsbomen en uiteindelijk werd verlengt tot 382 m bij een breedte van 117 m.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven