Ga naar hoofdinhoud

Grootste en duurzaamste gasgestookte centrale Nederland geopend

Essent/RWE opende deze week officieel haar nieuwe en deels vernieuwde gasgestookte centrale in Maasbracht. De Clauscentrale met een totaal opgesteld vermogen van 1.945 MW kan nu voor ruim twee miljoen huishoudens elektriciteit produceren. In de afgelopen vier jaar werd de verouderde eenheid Claus B compleet vernieuwd tot de hypermoderne Claus C (1.304 MW). De bestaande eenheid Claus A (640 MW) die nog in bedrijf is, wordt mogelijk op termijn op een zelfde manier gemoderniseerd tot Claus D.

De ombouw van de centrale-eenheid B naar Claus C (1.304 MW) heeft ruim 1 miljard euro gekost en duurde vier jaar. De centrale bestaat uit drie gasturbines en een stoomturbine; wat voor een centrale van deze grootte bijzonder is. Doordat onderdelen van eenheid B zijn hergebruikt (zoals de koeltoren), is er sprake van zogenoemde ‘repowering’. Door een sterk verhoogd brandstofrendement produceert Claus C 50 MW meer dan een gemiddelde vergelijkbare installatie met dezelfde brandstofhoeveelheid. Eenheid Claus A, die mogelijk op termijn wordt gemoderniseerd tot Claus D, heeft een capaciteit van 640 MW.

Verduurzamen van energievoorziening
De centrale behoort nu tot de meest efficiënte en schone centrales van Europa. Essent levert als leidend energiebedrijf van Nederland en onderdeel van RWE een grote bijdrage aan het moderniseren en verduurzamen van de energievoorziening in Nederland en Europa. Naast miljarden investeringen in de opwekking van duurzame energie – alleen al in onshore en offshore windenergie tien miljard euro – investeert RWE/Essent op dit moment bijna vijf miljard euro in nieuwe, zeer efficiënte energiecentrales in Nederland: Claus C (1.304 MW, gas), Moerdijk 2 (430 MW, gas) en Eemshaven (1.600 MW, biomassa/steenkool).

RWE
Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE. Met een omzet in 2011 van 51,7 miljard euro en 72.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 24 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld meer dan een miljard euro per jaar (2008-2015 tien miljard euro) in Europese duurzame energieprojecten.
Met het in bedrijf nemen van de sterk gemoderniseerde centrale – met een rendementsverbetering van 20 procent tot een elektrisch rendement van bijna 60 procent – is een deel van RWE’s doel bereikt om in 2014 een kwart van al haar conventionele energiecentrales te upgraden, te vervangen en schoner en efficiënter te maken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven