Branche nieuws

Groei verwacht voor exportsectoren

Positieve signalen uit de VS en zelfs de eurozone voeden de hoop dat de exportsectoren binnen de Nederlandse economie in de tweede helft van 2013 weer wat zullen groeien. Weliswaar resulteert voor heel 2013 een economische krimp, maar 2014 toont voor industrie, groothandel en transport naar verwachting positieve cijfers. Dit staat in het Kwartaalbericht Sectoren van het ING Economisch Bureau.

De zwakke vraag vanuit Europa zette druk op de productie in de industrie. In het eerste halfjaar daalde de productie met circa 2,5%. De binnenlandse afzet ontwikkelt zich al geruime tijd negatief, maar daar kwam een afzwakkende export bovenop. Met een economische verbetering in de VS en positieve (maar wel afnemende) groeicijfers in Azië, zal de industrie een betere tweede jaarhelft realiseren. In 2014 moet dit leiden tot een verwachte groei van 2%.

Ook de groothandel en de transportsector klimmen langzaam maar zeker uit het dal. De transportsector kende in het eerste deel van dit jaar de moeilijkste tijd sinds 2009. Het meest onder druk qua volume is het wegvervoer. Dit komt door de zwakke ontwikkeling van de binnenlandse markt, anderzijds door structurele concurrentie uit het buitenland.

Voor sectoren die grotendeels afhankelijk zijn van binnenlandse vraag blijft de situatie minder rooskleurig. Zo wordt voor bouw, detailhandel en de publieke sector aanhoudende krimp voorzien. De zorgsector groeit in een wat lager tempo dan voorheen.

De licht groeiende agrarische sector toont een divers beeld. Op wereldniveau zijn graanvoorraden hoger en daalt de prijs van graan. Dit is ongunstig voor akkerbouwers die graan verbouwen, maar positief voor de voerprijs in de veehouderij. Melkveehouders profiteren van zowel een goede vraag- als prijsontwikkeling. Ook aardappeltelers krijgen momenteel hoge prijzen. In de sierteelt en legpluimveehouderij gaat het minder. (foto: TTM)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven