Ga naar hoofdinhoud

Groei AC drives materiaal handling industrie

De Europese material handling industrie vraagt om geavanceerde aandrijvingen voor een betere productkwaliteit, meer bedieningsgemak, hoger rendement, betere communicatietechnologie en procesbeheersing. Hiertoe worden veel gelijkstroomaandrijvingen vervangen door draaistroom- en servo-aandrijvingen, die beter en gemakkelijker motion control, hoger energetisch rendement en betere prestaties bieden.

Volgens een nieuwe analyse van Frost & Sullivan, Strategic Analysis of the Electric Drives Market in the European Material Handling Industry, bedroeg de omzet in dit marktsegment in 2010 € 190,2 miljoen. Het bureau schat dat dit zal toenemen tot € 283,5 miljoen in 2017. Het onderzoek heeft betrekking op draaistroom-, gelijkstroom- en servo-aandrijvingen.

Dankzij de ontwikkelingen in de drive-technologie en de beschikbaarheid daarvan tegen lagere kosten voor vergelijkbare vermogens winnen draaistroomaandrijvingen aan populariteit en worden ze algemeen geaccepteerd bij de eindgebruikers.

Het grotere bewustzijn bij eindgebruikers en OEM’s in de material handling industrie over de energiebesparingsmogelijkheden van elektrische aandrijvingen dragen bij aan de sterkere marktpenetratie. Draaistroom- en servo-aandrijvingen worden steeds populairder en vervangen gelijkstroomaandrijvingen in de meeste material handling toepassingen.

Bewustzijn
OEM’s en eindgebruikers in West-Europa zijn zich goed bewust van de voordelen van geregelde aandrijvingen. Eindgebruikers in Oost-Europa daarentegen zijn zich nog steeds niet volledig bewust van de mogelijkheden en laten een groot potentieel in deze regio onbenut. Dankzij de inspanningen van machinefabrikanten die vooral de terugverdientijd en het rendement benadrukken stijgt het bewustzijn echter wel.

Een belangrijke uitdaging voor de markt wordt wel gevormd door de hogere aanschafkosten. In sommige gevallen kunnen in de aanloopfase de kosten voor aanschaf en installatie van een regelaar de kosten van de motor overschrijden. Als gevolg daarvan kiezen veel kleine en middelgrote bedrijven in de material handling industrie voor minder efficiënte en goedkopere alternatieven, zoals hydraulische apparatuur of tandwielkasten, die tot bijna tien keer goedkoper kunnen uitvallen dan elektronisch geregelde aandrijvingen.

Veel eindgebruikers vergeten echter rekening te houden met de terugverdientijd die voor geregelde elektrische aandrijvingen in de meeste gevallen minder dan twee jaar bedraagt. In de afgelopen tien jaar zijn de prijzen voor regelaars aanzienlijk gedaald terwijl de technologie robuust is gebleken en het niveau van productinnovaties hoog is.

Niet alleen bij laad, hef- en transportmiddelen maar ook bij automatische handling equipment – in het bijzonder automatisch geleide voertuigen en robotica – wordt verwacht, dat de groei en de verkoop in de totale markt zal toenemen. Dergelijke apparatuur verbetert de productiviteit en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in een fabriek- of magazijnomgeving.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderzoek, kunt u een e-mail naar het bureau sturen met uw contactgegevens. De foto toont een volledig elektrisch concept heftruck van SKF .

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven