Ga naar hoofdinhoud

Grafeenonderzoek eerste Europese ‘flagship’

Grafeenonderzoek is een van de eerste Europese 'flagships' (foto: TU Wien).

Europa heeft een nieuwe vorm van gezamenlijk, gecoördineerd onderzoek op grote schaal gelanceerd, een ‘EU Future Emerging Technology flagship’. Flagships krijgen een looptijd van tien jaar en een budget van een miljard euro. Als een van de eerste flagships koos de Europese Commissie voor grafeen. Onderzoekers van FOM zullen een aantal van de vijftien werkprogramma’s binnen Graphene gaan coördineren, waarbij ook TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen zijn betrokken.

Het doel van het Graphene flagship is grafeen en verwante gelaagde materialen vanuit het laboratorium beschikbaar te maken voor de samenleving. Ze moeten de revolutionaire nieuwe inzichten introduceren in verschillende industriële bedrijfstakken en zodoende binnen Europa economische groei en nieuwe banen creëren.

Door baanbrekende experimenten gedurende de afgelopen tien jaar heeft het onderzoek naar grafeen een ongekende vlucht genomen. In 2010 ontvingen Andre Geim en Kostya Nosovelov voor hun grafeenonderzoek de Nobelprijs voor Natuurkunde.

De unieke eigenschappen maken van grafeen een ideaal uitgangsmateriaal voor zeer dunne, efficiënte elektronica, zoals geavanceerde batterijen, elektronisch papier, buigbare communicatie-apparatuur en ook voor meer energie-efficiënte vliegtuigen.

126 groepen in 17 Europese landen
Het Graphene flagship brengt academisch en industrieel onderzoek samen in een consortium dat zich ten doel stelt doorbraken in technologische innovatie te bewerkstelligen. Het onderzoek zal de gehele toegevoegde keten beslaan, van materiaal- tot componentenproductie en systeemintegratie.

Het Graphene flagship start dit jaar en zal het onderzoek coördineren tussen 126 academische en industriële groepen in zeventien Europese landen met een initieel budget van 54 miljoen euro voor dertig maanden. Het consortium zal daarna op volle sterkte worden gebracht met ongeveer dertig additionele groepen, die het ‘engineering aspect’ van het consortium zullen versterken.

De coördinatie van het flagship ligt bij de Chalmers University of Technology in Gothenburg. Vanuit Nederland zijn meerdere academische groepen en industriële partners bij het Graphene flagship betrokken, evenals verschillende gebieden binnen NWO.

Nederland is al jaren een actieve speler in het grafeenonderzoek. De toekenning van dit Graphene flagship zal deze positie versterken, zowel in het academisch onderzoek als binnen de industrie. Het flagship sluit goed aan bij het topsectorenbeleid dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologie door de samenwerkende kennisinstellingen en de industrie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven