Ga naar hoofdinhoud

Geen biodiesel voor Euro 6

Uit een enquête van de Duitse DVZ blijkt dat truck-fabrikanten geen toepassing van biodiesel in hun nieuwe generatie euro 6 motoren toestaan. Mercedes-Benz, MAN, DAF, Scania en Iveco hebben voor hun nieuwste generatie motoren geen gebruik van biodiesel vrij-gegeven. Verwacht wordt dat ook Volvo en Renault deze lijn zullen volgen. Uiteraard zullen ook mobiele werktuigen met deze beperking te maken kunnen krijgen.

De verkoop van B100 Biodiesel liep in Duitsland sowieso al terug. Sinds de forse belastingverhoging in 2007 liep de B100-verkoop in Duitsland terug van 1,94 miljoen ton tot iets minder dan 100.000 ton dit jaar. Door deze ontwikkeling is het niet de moeite waard voor de fabrikanten om de motoren te homologeren voor deze alternatieve brandstof. Bovendien loopt men met biodiesel meer risico bij het handhaven van de emissiegrenswaarden over de gehele levensduur van de motor.

Euro 6 motoren zijn sowieso al gevoeliger voor brandstofkwaliteit. De motoren zijn alleen maar geschikt voor brandstof die voldoet aan de Euro-norm EN 590. Bij gebruik van inferieure diesel zoals verkocht in een aantal landen buiten de Europese Unie, bestaat het gevaar dat de verstuivers langzaam verstopt raken door koolstof afzetting. Dit leidt tot een verlies van vermogen dat dient te worden gecompenseerd door meer gas te geven waardoor het verbruik weer toeneemt. (foto: Volvo Trucks)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven