Ga naar hoofdinhoud

Foodsector wil hogere kwaliteit perslucht

Onder druk van zowel de markt als een zich aan-scherpende internationale wetgeving wil en moet de voedingsmiddelensector de kwaliteit en veiligheid van de productieketen alsmaar verder verhogen. Dat betekent dat in deze sector steeds kritischer wordt gekeken naar de kwaliteit van de toegepaste perslucht.

Tijdens het produceren, verwerken, verplaatsen, verpakken en uiteindelijk transporteren van voedingsmiddelen van de fabrikant naar de consument worden hoge eisen gesteld aan de voedselveiligheid. Als er ergens in de keten iets mis gaat, moet het product mogelijk worden teruggeroepen of wordt de gezondheid van consumenten in gevaar gebracht. Bovendien kan het betreffende bedrijf ook ernstige imagoschade oplopen.

Risico’s
De British Compressed Air Society (BCAS) heeft in samenwerking met onder meer compressor-, filter- en olieproducenten een ‘Code of Practice’ opgesteld voor ‘food-grade’ perslucht. Op verzoek van het British Retail Consortium (BRC) heeft de society gekeken naar de toepassing van perslucht in de voedingsmiddelenindustrie.

De risico’s van contact tussen voedingsmiddelen en perslucht zijn meerledig en moeten niet onderschat worden. De te nemen maatregelen hebben zowel betrekking op individuele componenten in het persluchtsysteem als op het systeemontwerp en het onderhoud.

Checklist
Geveke Persluchttechniek heeft een checklist uitgebracht met daarop een stroomschema. Het is namelijk niet gemakkelijk om alle richtlijnen te vertalen naar de praktijk en om het risico in te schatten. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in risico tussen natte en droge producten. Ook maakt het uit voor welke doelgroep de voedingsmiddelen worden geproduceerd. Baby’s en bejaarden zijn bijvoorbeeld specifieke risicogroepen.

Producenten in de voedingsmiddelenindustrie kunnen persluchtgerelateerde risico’s minimaliseren. Dat begint met goed nadenken over de opbouw van productielijnen en door een minutieuze risico-inventarisatie te maken.

Het volledig artikel vindt u in de februari-uitgave van het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven