Ga naar hoofdinhoud

Foodkitz winnen First Lego League

Afgelopen zaterdag stond het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven bol van ingenieuze robots, bont uitgedoste kinderen en vrijwilligers voor de Benelux finale van de First Lego League. 46 teams bonden de strijd met elkaar aan via robotwedstrij-den en onderzoekspresentaties. Uiteindelijk ging team FoodKidz uit Veldhoven met de felbe-geerde Champion’s Award naar huis. Het team scoorde overall de meeste punten en is uitgenodigd om deel te nemen aan de Wereldfinale in de USA.

De Benelux finale van de league (FLL) werd afgetrapt met een openingsact in het teken van het thema van dit jaar, Food Factor. Vervolgens trokken de kinderen zich terug om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Ieder team is drie keer aangetreden om de kunsten van hun zelfgebouwde robot te vertonen. De jury heeft de teams beoordeeld op basis van presentaties over het bouwen van de robot, oplossingen voor voedselveiligheid en het uitdragen van ‘core values’ als teamwork en sportiviteit.

Puntenverdeling
Overall leverde team Foodkidz de beste prestatie. Per juryonderdeel zijn bovendien drie prijzen uitgereikt en vielen de beste teamcoach en de beste vrijwilliger in de prijzen. In totaal ontving de First Lego League vierhonderd deelnemers en duizenden bezoekers.

Doel van de League is om zoveel mogelijk kinderen van negen tot en met vijftien jaar uit te dagen na te denken over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Vanaf 1 april 2012 kunnen kinderen zich inschrijven voor de volgende editie van de League die dan in het teken zal staan van Senior Solutions, slimme uitvindingen voor ouderen.

De Benelux-finale werd omlijst met de Junior First Lego League waar kinderen van zes tot en met negen jaar aan de slag waren. Zij moesten een Lego bouwwerk maken met minimaal een bewegend onderdeel en dat zelf programmeren met Wedo software. Ook hebben ze onderzoek gedaan in het kader van het thema Snack Attack.

Stichting Techniekpromotie
De First Lego League wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. Deze vormt vanuit onderwijsinstellingen samen met overheden, bedrijven en partners een ‘community of practice’ die via activiteiten bij kinderen van vier tot en met vijftien jaar een positieve attitude en talent voor techniek en wetenschap ontwikkelt.

Behalve de First Lego League vallen ook programma’s als Eureka!Cup en TechniekToernooi in het portfolio van de stichting. De organisatie van regionale activiteiten op scholen en daarbuiten is in handen van regionale instellingen.

Behalve de technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente zijn ook Fontys Hogescholen en Hogeschool Saxion aangesloten. Met een aantal andere universiteiten, hogescholen en MBO-instellingen wordt nog gesproken over deelname. Landelijk gaan deze instellingen nauwere samenwerking zoeken met overheidsinstanties, donateurs, bedrijven, partnerinstellingen, leraren en vrijwilligers. Het bureau van Stichting Techniekpromotie faciliteert de samenwerking en zorgt voor een door-vertaling van de expertise naar de landelijke programma’s.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven