Ga naar hoofdinhoud

Fiscale aftrek mogelijk voor duurzaam transport

Investeren in duurzaam vervoer blijft ook in 2011 fiscaal aantrekkelijk. Bedrijven kunnen voordelig investeren in elektrische en hybride voertuigen. Of in mobiele machines die elektrisch of hybride zijn aangedreven of gebruik maken van (groen) gas. Wel zijn de fiscale aftrekpercentages met ingang van 2011 tijdelijk met 10% (MIA) en 25% (Vamil) verlaagd. Dit blijkt uit een wijziging van de Milieulijst van de MIAVamil die op 29 december 2010 is gepubliceerd in de Staatscourant.

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Doel van de beide regelingen is Nederlandse ondernemers te stimuleren om te investeren in een milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Mobiele werktuigen
Via de MIA en Vamil kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in mobiele machines waaronder trekkers, graafmachines, vorkheftrucks en laadschoppen. Deze machines staan onder vijf nieuwe omschrijvingen op de Milieulijst 2011. Het gaat om de volgende stille en schone mobiele werktuigen: mobiele machines voor (wegen)bouw en grondverzet, machines voor onderhoud van de openbare ruimte of bedrijfsterreinen, hef- of heiwerkzaamheden, emissiearme land-, tuin-, of bosbouwmachines, geluid- en emissiearme mobiele aggregaten, compressors of pompen en mobiele schonings- of tarrascheidingsinstallaties. Met deze nieuwe omschrijvingen zijn de oude omschrijvingen op de Milieulijst komen te vervallen.

De mobiele werktuigen kunnen elektrisch of hybride zijn aangedreven of gebruik maken van (groen) gas. De milieu-eisen kunnen verschillen. Aan elektrisch aangedreven mobiele machines worden bijvoorbeeld minder eisen gesteld dan aan mobiele machines met een dieselmotor. Bij bijna alle mobiele machines worden eisen gesteld op het gebied van de emissie van uitlaatgassen en een langdurig gebruik van biosmeermiddelen. Mobiele machines die in de landbouwsector worden gebruikt, hoeven met ingang van 2011 niet meer te voldoen aan de geluidseisen.

Elektrisch en hybride transport
Op de Milieulijst van 2011 staan ook diverse elektrische en hybride voertuigen: de elektrische en plug-in hybride auto, de elektrisch aangedreven bromfiets (snorfiets of scooter) met Lithium accu, de zeer zuinige of aardgasmotor aangedreven personenauto en de fiets met overkapping en trapondersteuning. Ook zijn er fiscale aftrekmogelijkheden voor milieuvriendelijke vaartuigen, vrachtwagens en bussen.

Tijdelijk lager voordeel
Van 2011 tot en met 2013 gelden er lagere aftrekpercentages voor MIA en Vamil. Het MIA-voordeel wordt met ingang van 2011 verlaagd van 40, 30 en 15% naar respectievelijk 36, 27 en 13,5% van het geïnvesteerde bedrag. De vrije afschrijving via Vamil was 100%, maar wordt tot en met 2013 beperkt tot 75% van het geïnvesteerde bedrag. Vanaf 2014 worden de percentages weer op het oorspronkelijke niveau gebracht.

MIA en Vamil
MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen in aanmerking komen voor beide regelingen, of voor één van de regelingen. Via de MIA kunnen ondernemers tot 36 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel aftrekken van de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven zelf bepalen wanneer ze de investeringskosten van een bedrijfsmiddel afschrijven. Dat levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. NL Milieu & Leefomgeving voert de MIA en Vamil uit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven