Ga naar hoofdinhoud

Exportgroei machinebouw dubbele van industrie

De Nederlandse industrie exporteert in 2012 met 180 miljard euro naar verwachting van ING Economisch Bureau iets meer dan de 176 miljard euro in 2011, gedreven door hogere prijzen. De grootste exporteur is de chemische industrie met een verwachte uitvoer van circa 40 miljard euro in 2012. De voedingsindustrie exporteerde in 2011 bijna 37 miljard euro, maar valt dit jaar terug tot circa 35 miljard euro. Snelste groeier vanaf 1990 in exportwaarde is de aardolie-industrie geweest als gevolg van sterk gestegen olieprijzen.

De afgelopen twee decennia kende de machinebouw de hoogste exportgroei binnen de Nederlandse industrie. De jaarlijkse volumegroei vanaf 1990 ligt met bijna 5% op het dubbele van de gehele industrie. Vooral sinds het begin van deze eeuw presteert de machinebouw relatief sterk. Andere snelle groeier is de farmaceutische industrie, maar deze industrietak blijft voorlopig ruim onder het recordjaar 2007. De transportmiddelenindustrie presteert ook sterk, maar zal in 2013 terugvallen door de (tijdelijke) sluiting van NedCar.

Machinebouw blijft koploper door goede productmix
Sterke punten van de Nederlandse machinebouw zijn de relatief goede aansluiting op snelgroeiende markten en de productmix. Niet alleen maken Nederlandse ondernemingen machines voor de halfgeleiderindustrie (ASML, naar schatting 30% van de machine-export), maar ook voor onder meer landbouw, voedingsindustrie en metaalbewerking worden in Nederland machines gebouwd en internationaal verkocht.

Hoogste exportgroei voor machinebouw

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven