Ga naar hoofdinhoud

Europort 2013 geslaagd evenement

De maritieme sector heeft op Europort 2013 de balans kunnen opmaken voor wat betreft de inzet van technologie bij de belangrijkste maritieme en offshore-uitdagingen. Met 29.355 bezoekers uit 84 landen en handelsmissies uit onder andere China, Rusland en Brazilië onderstreept organisator Ahoy Rotterdam de claim van Europort: ‘Connecting the maritime world’. 1062 exposanten en een recordaantal van zestien landenpaviljoens presenteerden zich gedurende vier dagen op Europort 2013.

De internationale maritieme vakbeurs, die vorige week plaatsvond in Ahoy Rotterdam, richtte zich op de kernthema’s technische innovatie, kostenefficiëntie, duurzaamheid en human capital. Deze thema’s kwamen uitvoerig aan bod tijdens 31 congressen, seminars en randactiviteiten, waaronder een ‘Green Route’, netwerkrecepties en -bijeenkomsten.

Raymond Siliakus, exhibition manager van Europort 2013, vat zijn week samen. “Het was een dynamische week, maar het is altijd waardevol om te zien hoe alle organisatorische aspecten en vele activiteiten in één week tot uitdrukking komen. Wij zijn nu al druk met de voorbereidingen voor Europort Romania (13 tot en met 15 mei 2014 in Constanta) en Europort Istanbul (18 tot en met 21 maart 2015). Uiteraard kijken wij nu ook alweer vooruit naar Europort 2015 (3-6 november) in onze Rotterdamse thuishaven.”

Mensen
Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu, stipte in haar speech tijdens de opening van Europort het tekort aan zeevarend en technisch personeel aan. “De toekomst van de maritieme sector staat of valt met voldoende vakmensen. We moeten alles uit de kast halen om jong talent aan te trekken.”

De behoefte om als sector gezamenlijk actie te ondernemen, werd tevens duidelijk in het volle Europort Theater tijdens de Advanced Technology Conferences. Leo Maas van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee zei na zijn offshore masterclass ‘Ocean Dynamics in the Deep’: “Een gezamenlijke inspanning van de wetenschap en de industrie is nodig om te slagen in deze groeiende markt”.

Op de slotdag van Europort 2013 werd de Future Pioneers Award uitgereikt aan vier studenten van de Hogeschool Zeeland. Zij kregen erkenning voor hun ingenieuze technische uitvinding die milieuvriendelijke oplossingen voor in de ‘echte’ wereld biedt. Hun inzending was: ‘Waterstof, LNG of diesel? Hoe aan de nieuwe Marpol NOx Tier III eisen voor een tweedehands motor te voldoen’. (foto: Benny Gudde)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven