Ga naar hoofdinhoud

ETG blijft groeien

De EtherCAT Technology Group (ETG) groeit nog steeds, zelfs na negen jaar. Inmiddels heeft de vereniging meer dan 2200 aangesloten bedrijven, waarvan er 400 in de afgelopen twaalf maanden lid werden. De leden zijn afkomstig uit 56 landen op heden, waarvan Duitsland (waar de EtherCAT-technologie werd ontwikkeld) de meeste leden levert. De VS, Japan en China inclusief Taiwan volgen met ieder meer dan 250 leden. Ongeveer een derde van de leden komt uit Azië.

Bij de producenten van EtherCAT-componenten zien we een vergelijkbaar beeld: ook hier is de verdeling wereldwijd. Opmerkelijk is daarbij niet alleen het aantal aanbieders, maar ook de manier waarop de technologie door hen wordt opgepakt. Zo wordt EtherCAT door veel producenten niet alleen gezien als weer een bussysteem voor componenten maar als systeembus. Inmiddels bieden wereldwijd meer dan 150 fabrikanten EtherCAT-masters (op EtherCAT-gebaseerde besturingssystemen) aan.

Recordtijd voor profiel
In het verleden rolden fabrikanten vechtend over straat om de heerschappij in bepaalde markten te veroveren. Tegenwoordig bemoeien ook de machinebouwers en eindgebruikers zich nadrukkelijk met de standaardisatie en dat kan tot verbluffende resultaten leiden. Zo heeft de halfgeleiderindustrie maar iets meer dan een jaar nodig gehad om een EthercCAT profiel voor deze sector op te stellen.

De kick-off bijeenkomst voor de Semiconductor Technical Working Group (TWG) vond plaats in oktober 2011. Dertien maanden later, tijdens de onlangs gehouden vakbeurs SPS/IPC/Drives, kon de werkgroep al twaalf uitgebreid profieldocumenten presenteren. In de tot nu toe gehouden vergaderingen van de werkgroep heeft een cumulatieve bijdrage van meer dan vijf manjaren de revue gepasseerd. Die zitten vooral in het huiswerk: in interne vergaderingen, vergaderingen via het web en conference calls.

De fysieke vergaderingen vonden vooral plaats in Silicon Valley in California, waar grote fabrikanten van productieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie zitten. Deze OEM-ers zijn de gebruikers van EtherCAT-technologie.

Sterke betrokkenheid OEM’s
Behalve de machinebouwers zijn ook de netwerkdeskundigen van diverse bedrijven vertegenwoordigd die zijn gespecialiseerd in apparatuur voor de halfgeleiderindustrie. De deelnemers komen uit Noord-Amerika, Europa en Azië en bestrijken de wereldwijde markt voor halfgeleiders.

Technisch en organisatorisch worden de activiteiten begeleid door de EtherCAT-experts in de ETG-kantoren in de Verenigde Staten en Duitsland, die ervoor zorgen dat de resultaten naadloos aansluiten op bestaande EtherCAT specificaties en gereedschappen.

De sterke betrokkenheid van de vele deelnemers toont aan dat het de halfgeleiderindustrie menens is met haar zijn keuze voor EtherCAT. De klanten willen EtherCAT niet alleen gebruiken voor motion control, standaard I/O en gateways. Ze willen ook voor deze branche specifieke apparaten zoals mass flow controllers, vacuümmeters en turbopompen direct integreren in EtherCAT-systeem.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven