Ga naar hoofdinhoud

Eredoctoraten voor Mythbusters

Voor hun rol in de populari-sering van wetenschap en technologie gaat de Univer-siteit Twente een eredocto-raat uitreiken aan Jamie Hyneman (links) en Adam Savage. De eredoctoraten zullen aan de makers van het televisieprogramma Myth-busters van Discovery Channel worden uitgereikt tijdens de vijftigste Dies Natalis viering op 25 novem-ber. Ook zal de universiteit eredoctoraten uitreiken aan de top-wetenschappers prof. Wolfgang Knoll en prof. Helga Nowotny en ondernemer Henri Termeer.

Hyneman en Savage maken hun populaire televisieprogramma vol met special effects, robotica en ‘model making’ sinds 2002. In elke uitzending er zijn ruim 200 afleveringen geproduceerd bevestigen of ontkrachten Hyne-man en Savage met hun team theorieën, legenden en mythen. Met soms spectaculaire experimenten onderzoeken ze of een situatie echt mogelijk is. Dankzij hun humoristische benadering weten zij wereldwijd een miljoenen-publiek van vooral ook jonge kijkers te interesseren voor wetenschap, technologie en het uitvoeren van experimenten.

Savage heeft verschillende patenten en prijzen op zijn naam staan, Hyne-man heeft onder meer gedoceerd aan de Academy of Art University in San Francisco. Beiden hebben ze ook honderden special effects geproduceerd voor commercials. De heren zijn honorary lifetime members van de California Science Teachers Association en geven voordrachten op vele universiteiten. In april van dit jaar ontvingen zij de Harvard Humanism Award.

Topwetenschappers en ondernemer
Prof.dr. Helga Nowotny is president van de European Research Council (ERC) en emerita-hoogleraar Social Studies of Science aan de Eidgenös-sische Technische Hochschule (ETH) in Zürich. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar het vormgeven van de sociale, ethische en politieke aspecten van wetenschap en technologie. Naast haar wetenschappelijk werk heeft prof. Nowotny zitting gehad in wetenschappelijke adviesraden in ver-schillende Europese landen. Ook heeft ze talloze artikelen en boeken gepubliceerd.

Prof.dr. Wolfgang Knoll is sinds 2008 wetenschappelijk directeur van het Austrian Institute of Technology (AIT) in Wenen. Hij is een van de meest toonaangevende multidisciplinaire fysici in de wereld en is onder meer expert op het gebied van materiaalkunde, bio-interfaces en bio-nanotechnologie. Knoll heeft sterke banden met de Universiteit Twente, het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie en Instituut MIRA voor biomedische technologie en technische geneeskunde. Ook publiceerde hij honderden artikelen.

Henri Termeer, Nederlander van origine, leidde tot voor kort en bijna 30 jaar lang een van de meest succesvolle biotechnologie-ondernemingen in de wereld, Genzyme. Onder zijn leiding heeft de onderneming een indruk-wekkende groei doorgemaakt. Hij is pionier in het ontwikkelen van genees-middelen en therapieën voor patiënten met zeldzame genetische ziekten (‘orphan drugs’. Genzyme investeert in innovatief onderzoek zoals genentherapie en regeneratieve geneeskunde, dat ook een belangrijk onderzoeksterrein is van het instituut MIRA.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven