Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparing leeft binnen het MKB

Ondernemers zijn volop bezig met het besparen op hun energiekosten. 70% gebruikt al spaar- of LED-lampen in zijn bedrijf en meer dan de helft (53%) zegt gebruik te maken van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit of verwarmen van water. Dit blijkt uit onderzoek van energieleverancier Nuon, verricht door MKB-platform BusinessCompleet.nl. Slechts 3% geeft aan niet bezig te zijn met energiebesparing.

De ondernemers werken voor een groot deel (49 %) in de zakelijke dienstverlening. Behalve zuinige lampen en zonnepanelen heeft 30% extra isolatie in daken en gevels en isolerende beglazing laten aanbrengen.

Ondernemers letten ook bij de aanschaf van apparaten op het energielabel. 57% zegt alleen te gaan voor de hoogste energielabels (vanaf energielabel A).

De meeste ondernemers (55%) weten precies hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken. Een vijfde houdt alleen zijn afrekening in de gaten, 15% geeft aan geen idee te hebben hoeveel energie hun pand verbruikt.

Energiemanager
Veel ondernemers overwegen extra maatregelen te nemen om het nog zuiniger aan te doen. Behalve voor LED-lampen en zonnepanelen is er veel aandacht voor de afstelling van de thermostaat.

Opvallend is dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van ‘energiemanagers’. Dit zijn in feite slimme thermostaten waarmee je efficiënter het binnenklimaat kunt regelen. Het gebruik hiervan zou kunnen zorgen voor een lagere afrekening.

Opmerkelijk is dat de meeste ondernemers eenvoudige maatregelen nalaten. Slechts 3% controleert of verlichting en apparaten zijn uitgeschakeld als ze niet nodig zijn; 2% zegt daarvoor interesse te hebben.

Aftrekken energiekosten
De ZZP’ers onder de deelnemers is gevraagd of zij hun energiekosten aftrekken van de belasting. Hieruit blijkt dat veel kleine zelfstandigen geld laten liggen en niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden: slechts 35% geeft aan deze kosten af te trekken. (foto: Gunneman)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven