Branche nieuws

De vakbeurs Energie 2009 wordt met ruim 275 exposanten groter dan ooit. Het evenement wijst grote en middelgrote energieverbruikers uit de industrie en gebouwde omgeving de weg naar structureel lagere energiekosten. De inmiddels al vijfde editie van de jaarlijkse vakbeurs vindt plaats van 6 tot en met 8 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Energie blijft een ‘hot item’ door de op termijn ongetwijfeld stijgende energiekosten en de ambitieuze doelstellingen van de overheid ten aanzien van het beperken van de klimaatverandering. Dit gegeven draagt er belangrijk toe bij dat de beurs jaarlijks met 30 % – 40 % groeit. Ook dit jaar is dit het geval waardoor de beurs nu in drie hallen is ondergebracht:

  • energiebesparing in gebouwen
  • energiebesparing in de industrie en duurzame energie
  • diverse

De beurs biedt alles voor het slim inkopen van energie, het terugdringen van het energieverbruik en energiebeheer zoals bewaking, bemetering en noodstroomvoorzieningen. Stuk voor stuk zijn dit oplossingen die moeten leiden tot een lager energieverbruik met een minimaal gelijkblijvend comfort of gelijkblijvende productie. De eerste verbruiksbesparing is soms direct en zonder grote investering te realiseren (lekkage van perslucht bijvoorbeeld!). Andere besparingen vragen een planmatige aanpak en wel een investering, waarbij een aantal stimuleringsmaatregelen de financiering kan verlichten.

Energie in de industrie

Aan energiebesparing in de industrie liggen de verbetering van processen, nieuwe technologieën en optimaliseren van bestaande installaties ten grondslag. Stoominstallaties zijn verantwoordelijk voor 40 % van het zakelijk gasverbruik (exclusief elektriciteitsproductie) van Nederland. Voor aandrijftechnici is het stoom inmiddels nostalgie.

Op de beurs vindt de industriële bezoeker oplossingen zoals efficiëntere omgang met perslucht, efficiënte motoren, peak shaving, pompen, turbines, isolatie, hergebruik van restwarmte, koeltechniek, WKK’s (warmtekrachtkoppeling), regeltechniek, detectie en energiezuinige klimaatinstallaties. Maar ook een Stoompaviljoen en toegepaste waterstoftechnologie ontbreken niet op de beursvloer.

Energie 2009 wordt georganiseerd door Libéma Exhibitions in samenwerking met VNU Exhibitions Europe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven