Branche nieuws

Elma 75 jaar jong

Elma in Soesterberg viert dit jaar het 75-jarig bestaan. Het jubileum wordt begin juni op gepaste wijze gevierd. In die 75 jaar is het bedrijf, dat begon met reparatie en revisie van elektrische machines, uitgegroeid tot een bedrijf dat nog steeds elektrische machines repareert en reviseert, maar is gericht op gehele aandrijf- en besturingstechnische installaties, dus ook nieuwbouw en ombouw.

Het Algemeen Electromotoren Bedrijf (toen bekend als AEB) is in 1937 opgericht door een Duitse ondernemer, de heer Köllen. Het bedrijf, gevestigd in De Bilt, richtte zich in het begin op reparatie en revisie van ELektrische MAchines. Begin jaren zeventig is de naam veranderd naar Elma. Al snel vormt verkoop, met het accent op elektromotoren, een tweede bron van inkomsten.

Na twee generaties Köllen neemt Henk Fietjé begin jaren tachtig het bedrijf over. In deze periode speelt Elma steeds meer in op ontwikkelingen in de markt en richt zich volop op verkoop en engineering.

Management buy-out
Op 1 januari 2002 neemt de huidige directie de volledige vennootschap over van de heer Fietjé. Tien jaar later runnen Dick Varel (general manager), Teunis van Vulpen (technisch manager), Peter de Wit (operationeel manager) en Jaap Rook (financieel manager) het bedrijf nog steeds.

Vol vertrouwen in de mogelijkheden die Elma biedt en in de toekomst zet de directie in 2002 de bedrijfsvoering op eigen wijze voort. Dat heeft anno 2012 geresulteerd in een bedrijf met in totaal circa tachtig medewerkers in Nederland, drie afdelingen, een vestiging in Roemenië (SC Elro SRL) en een vestiging in China (Wuxi Elma Motors Drives and Automation Ltd.)


Een foto uit de oude doos. Elma is begonnen als AEB, gespecialiseerd in reparatie en revisie van elektrische machines.

Drie afdelingen
Het onderscheidend vermogen van Elma in Nederland komt voort uit de combinatie van de drie elkaar aanvullende afdelingen: Projects, Sales en Services. Met deze drie afdelingen bestrijkt de onderneming het gehele palet aan dienstverlening: van advies en ontwerp tot en met levering, realisatie en onderhoud.

De marktsegmenten waarin het bedrijf zich heeft gespecialiseerd, zijn aandrijf- en besturingstechnische installaties voor onder andere de off-shore, maritieme sector, hijs- en de hefmiddelen, de amusementssector en de energiesector.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven