Ga naar hoofdinhoud

Eigen tandwielproductie bij Zuidberg

Zuidberg Techniek wil tegemoet gaan komen aan de vraag vanuit de markt voor op maat gemaakte tandwielkasten. Daarom is Zuidberg Transmissions opgericht en is er een nieuwe fabriekshal in aanbouw om vanaf medio 2010 tandwielen en complete tandwielkasten in eigen beheer en op klantwens te ontwikkelen, te fabriceren en te verkopen.

Zuidberg Techniek te Ens in de Noordoostpolder is vooral bekend als fabrikant van fronthefsystemen en front pto’s (aftakassen) voor landbouwvoertuigen. “Door de tandwielproductie zelf in huis te nemen, keren we ons tegen de trend van meer en meer uitbesteden,” legt Jeroen Zuidberg, algemeen directeur van Zuidberg Techniek Holding uit. “Momenteel besteden we nog alle tandwielproductie uit en dat zullen we in de toekomst bij dezelfde leverancier blijven doen want het is en blijft één van de meest vooruitstrevende bedrijven qua tandwielproductie.”

Kortere doorlooptijden
Echter de productie van bepaalde series, specials en prototypes gaat Zuidberg in eigen beheer maken. “Momenteel moeten we tandwielen 11 weken van te voren inplannen. De tandwielproductie in huis nemen geeft ons veel meer flexibiliteit én een kortere doorlooptijd van de producten, met andere woorden we kunnen straks veel sneller schakelen. En we kunnen makkelijker andere markten aanboren.”


De tandwielproductie in huis nemen geeft Zuidberg meer flexibiliteit en zorgt voor een kortere doorlooptijd vanaf engineering tot productie (foto’s: Zuidberg Transmissions) 

Kennis
Een tandwielproductie opzetten is één, er mee kunnen werken is een ander verhaal. Waar haalt Zuidberg de kennis en kunde vandaan? “We maken al ruim 27 jaar front-pto’s (power take off’s) voor landbouwvoertuigen,” verklaart Zuidberg. “Qua ontwikkeling en design van tandwielkasten is dus de nodige ervaring in huis. Onze engineering afdeling bestaat uit 13 personen, zo’n 10% van het totale personeel.

Voor het ontwerpen van tandwielen en de tandwielproductie is kennis in huis bij Zuidberg. Maar het bedrijf heeft wel enkele engineers laten bijscholen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En als straks de tandwielbewerkingsmachines er staan, worden ook de verschillende operators opgeleid over het frezen, steken en slijpen van tandwielen.

Zuidberg heeft grootste plannen met de nieuwe fabriekshal. Meer informatie hierover is te vinden in het volledig artikel over Zuidberg Transmissions in het meinummer van Aandrijftechniek

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven