Ga naar hoofdinhoud

Eigen lijn glijlagers bij kunststofspecialist

ASEC Kunststoffen (Advanced Synthetic Engineering Components) heeft een eigen programma glijlagers op de markt gebracht. De kunststof producten worden vaak ingezet in industriële toepassingen waaraan hoge eisen worden gesteld, ter vervanging van metalen componenten.

De insteek van de klanten van ASEC is vaak onderhoudsvrij of onderhoudsarm construeren en bouwen. Door veel aandacht te schenken aan tribologische aspecten hoeven eindgebruikers niet meer na te smeren en hebben ze geen smeersysteem nodig. Daarmee wordt de iets hogere prijs voor kwalitatief hoogstaande lagers vaak al goedgemaakt.

Eigen hybride lager

Het bedrijf heeft een eigen product op de markt gebracht: een modulair opgebouwd lager waarvan de ringen uit roestvast staal zijn gemaakt en het glijsegment uit composiet. Dit hybride lager biedt betere mechanische eigenschappen dan standaard glijlagers maar is qua prijs bereikbaar voor veel afnemers. De lagers zijn uitgevoerd volgens diverse normen, ten behoeve van een snelle uitwisseling met bestaande lagers.

Er is met name belangstelling vanuit de offshore-wereld, zowel voor het standaard assortiment als voor maatwerk. De lagers worden verder ingezet in de scheepsbouw, voor roestvast stalen cilinders (cilinderkoppen), bruggen en sluizen. Voor de voeding- en genotmiddelenindustrie zijn versies met goedgekeurde materiaalsoorten beschikbaar.

Programma

De productlijn begint bij lagers van enkele mm binnendiameter; in de praktijk houdt het bij 1 m binnendiameter op. Vanaf 140 mm is de buitenring gedeeld. Vanaf 10 mm is het lager ook volledig in composietmateriaal leverbaar. Dan zijn de lagers zelfs zonder binnenring leverbaar. Omdat het lager modulair is opgebouwd, zijn ook nog varianten met bronzen binnen- of buitenring mogelijk. Het lager is ook leverbaar met een voering uit Lunac 2 van WMV.

Het volledige artikel vindt u in het december-nummer van het vakblad Aandrijftechniek. Vraag hier een proefnummer aan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven