Ga naar hoofdinhoud

Eerste bachelor offshore windenergie

Afgelopen week ontving NHL-student Bram Zijlstra als eerste in Nederland zijn bachelordiploma met de afstudeerrichting Offshore Windenergie. Zijlstra volgt de HBO-opleiding Werktuigbouwkunde aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. De onderwijsinstelling biedt deze afstudeerrichting sinds 2011 aan in samenwerking met onder meer Maritime Campus Netherlands (MCN).

Windenergie is een schone, duurzame en realistische vorm van duurzame energie. NHL biedt de afstudeerrichting Offshore Windenergie aan in samenwerking met MCN, verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen.

De wereld zal moeten investeren in duurzame energie. Het is belangrijk dat mensen worden opgeleid voor deze industrie. Voor technici is het een interessant vakgebied. Alleen al de installatie van windturbines is een hele uitdaging. Windturbines van meer dan 100 m hoog in een waterdiepte van meer dan 30-40 m installeren, is een kunst apart.

De afstudeerrichting Offshore Windenergie van NHL Hogeschool is er voor studenten Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Civiele techniek en Informatica. Naast deze afstudeerrichting kunnen studenten de minor Windenergie in Den Helder volgen en heeft de NHL een lectoraat Windenergie opgericht.

Eiffeltoren onder water
Zijlstra deed zijn afstudeerproject bij ingenieursbureau KCI in Schiedam. Hij deed onderzoek naar de toepassing van gietstalen knooppunten in zogeheten jacket-fundaties voor offshore windturbines. Zo’n fundatie bestaat uit buizen die met elkaar verbonden zijn en onder water staan. Een soort Eiffeltoren onder water

Het toepassen van gietstukken in deze verbindingen levert veel voordelen op. Zijlstra deed onderzoek naar de maakbaarheid van deze gietstukken, de benodigde productiecapaciteit, de kosten en kwaliteit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven