Ga naar hoofdinhoud

E|DPC is potentiële groeier

E|DPC, de Electric Drive Production Conference lijkt een blijvend congres met begeleidende beurs te worden. Vorig jaar waren er 350 deelnemers aan het congres, nu 500. De deelname aan de beurs is gegroeid van veertien deelnemers vorig jaar naar 27 standhouders nu waarvan 30% uit het buitenland.

Volgens initiatiefnemer prof. Franke van de Universität Erlangen-Nürnberg moet de samenhangende beroepsgroep zich nog wel vormen, waarbij experts uit het bedrijfsleven en de wetenschap samen de basis voor het evenement vormen. Het gaat om de hele keten van grondstoffen (metalen en andere materialen), ontwerp en ontwikkeling tot aan productie. Elektrische aandrijvingen zorgen al voor een groot deel voor onze bewegingstechniek, terwijl het aandeel in het vervoer zal toenemen. Een grote groei in zowel de productie van elektromotoren als opslagsystemen voor energie is te verwachten.

Congres
EDPC voldoet aan een behoefte in de markt:

  • toenemende behoefte aan energie;
  • gelijktijdige noodzaak tot energiebesparing;
  • toenemende mobiliteit;
  • daartegenover de nadruk op CO2-vermindering;
  • voortschrijdende automatisering.

Bij de opwekking van energie vormen roterende elektrische machines de allesomvattende basis. Slechts 3 % van de energie wordt fotovoltaïsch opgewekt, de rest wordt op een of andere manier met behulp van een generator opgewekt. Bij de consumptie van energie komt de helft voor rekening van elektromotoren (Duitsland 2010).

Als de grote automerken hun auto’s gaan elektrificeren, moet massaproductie van elektromotoren voor voertuigaandrijving op gang komen.

Uitdagingen
In Duitsland worden per jaar vijf miljoen elektromotoren geproduceerd voor industriële doeleinden. De techniek en ervaring van deze productie is niet om te zetten voor de productie van elektromotoren voor auto’s. Enerzijds zijn de eisen die aan deze motoren worden gesteld anders (dynamische belastingen, temperatuurrange, efficiency), maar ook de vermogensdichtheid en de vermogen/gewichtsverhouding moeten worden geoptimaliseerd zodat het gewicht van de accu beperkt kan blijven.

Aangenomen mag worden dat het aantal te produceren laagspanningsmotoren in vijf jaar tijd zal verdubbelen tot circa negentig miljoen stuks. Een vergelijkbare groei mag worden verwacht voor regelaars.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven