Ga naar hoofdinhoud

Duurzame totaaloplossingen voor steden

Siemens Nederland is op 1 oktober gestart met een nieuwe organisatiestructuur. In navolging van Siemens AG is ook in Nederland de Infrastructure & Cities Sector (IC) operationeel geworden, de vierde sector naast Energy, Industry en Healthcare. De IC Sector brengt bedrijfsonderdelen samen die steden beter bereikbaar, veiliger, leefbaarder en duurzamer kunnen maken. Volgens Ab van der Touw, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland, wil Siemens met deze sector toonaangevend zijn in de dynamische ontwikkeling en groei van steden. “Wij kunnen steden helpen door onze kennis en de volle breedte van ons unieke en brede portfolio in te zetten. Siemens heeft de duurzame totaaloplossingen in huis. Wij gaan de uitdaging aan om stedelijke groei harmonisch samen te laten gaan met duurzaamheid en goede kwaliteit van leven.”

Wereldwijd en ook in Nederland verhuizen steeds meer mensen naar een stedelijke omgeving. Nu al leeft meer dan 50 procent van de wereldbevolking in steden. De verwachting is dat dit percentage in twintig jaar tot 60 procent zal stijgen, een toename van 1,4 miljard stedelingen. De uitdagingen voor grote steden (mega cities) zijn wereldwijd enorm.

“De intentie van Siemens om wereldwijd een leidende positie in te nemen bij de dynamische ontwikkeling van steden is uitermate positief. De vorming van de Infrastructure & Cities Sector is daarmee een logische stap in de strategische ontwikkeling van Siemens”, aldus Hans Koemeester, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de IC Sector. “In Nederland speelt de snelle groei van de Randstad en andere grotere steden. Wij hebben vorig jaar al het initiatief genomen om via de Intelligence Unit van The Economist grote steden in de Randstad te onderzoeken op hun duurzaamheid en de dialoog te starten over oplossingen die de technologie kan bieden. We doen dat met de steden zelf, maar ook via internet en social media met iedereen die daar interesse in heeft.”

Via een team van City Account Managers (CiAM’s) staat Siemens in direct contact met stedelijke besluitvormers. Als centrale aanspreekpartner kunnen deze CiAM’s hun stad het complete portfolio van Siemens uit één hand aanbieden. Daarnaast stellen zij hun expertise beschikbaar om het Siemensportfolio voor steden verder te helpen ontwikkelen. Klantnabijheid is cruciaal om duurzame groei van de onderneming te waarborgen.

In de nieuwe strategie van Siemens spelen ook de Centers of Competence een grote rol. Hier wordt wereldwijde expertise op het gebied van stedelijke infrastructuren gebundeld. Het eerste ‘Center’ wordt op dit moment gebouwd in Londen en twee andere staan gepland voor Azië en de Verenigde Staten. Op die plaatsen zullen specialisten van Siemens onderzoek doen naar nieuwe stedelijke oplossingen. Daaronder vallen geïntegreerde mobiliteitsoplossingen, maar ook innovatieve concepten voor duurzame energievoorziening en een veilige, comfortabele woon/werkomgeving. Deze aanpak moet uiteindelijk leiden tot een betere leefbaarheid, maar ook tot lagere operationele kosten voor steden.

Organisatie
De nieuwe Infrastructure & Cities Sector bestaat uit vijf divisies: Rail Systems, Mobility & Logistics, Building Technologies, Low and Medium Voltage en Smart Grid.

De Industry Sector zal zich in de nieuwe organisatiestructuur nog sterker focussen op industriële klanten. De sector zal zijn industriespecifieke en serviceactiviteiten verder versterken en de leidende rol op het gebied van industriesoftware verder uitbreiden. De sector bestaat uit vier divisies: Industry Automation, Drive Technologies, Industry Sales en Customer Services.

De Energy Sector blijft wereldwijd de grootste aanbieder van een breed spectrum aan producten, oplossingen en diensten op het gebied van energieopwekking en -transport, en voor de productie, de omzetting en het transport van de primaire energiebronnen olie en gas. De sector zal uit zes divisies bestaan: Fossil Power Generation, Renewable Energy, Oil & Gas, Energy Service Oil & Gas en Power Transmission.

De Healthcare Sector, die buiten de herstructurering valt, blijft wereldwijd een van de grootste aanbieders in het segment van de gezondheidszorg en bestaat uit drie divisies: Imaging & Therapy Systems, Clinical Products en Diagnostics.

CEO Ab van der Touw zegt dat de komst van de Infrastructure & Cities Sector ook gevolgen heeft voor de organisatie. “We hebben een aantal divisies gesplitst en andere samengevoegd. Dit initiatief dient de groei van de onderneming te bevorderen en ik verwacht dan ook stijging van omzet en werkgelegenheid.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven