Ga naar hoofdinhoud

Drukvaste HV-motoren binnen de poolcirkel

Vankor in de Siberische regio Krasnojarsk is één van de grootste industriële pro-jecten in Rusland. Exploitant Rosneft is Ruslands grootste oliebedrijf, dat actief is in de barre poolcirkel. De aard-oliepompen aan van het enorme olieveld dat zich daar bevindt, worden aan-gedreven door WEG W22XB explosieveilige elektro-motoren, die zijn ontworpen voor een langdurig bedrijf bij temperaturen tot -60ºC.

Vankor is belangrijk voor de ontwikkeling van de Russische olie- en gas-industrie én voor de Russische economie in het algemeen. Rosnefts heeft in 2012 2,7 miljard dollar geïnvesteerd in het olieveld, dat is 3,8% meer dan 2011. Er zijn plannen om dit jaar 18 miljoen ton olie te produceren, een stijging van 20% opzichte van vorig jaar. In 2013 wil het bedrijf de ont-werpcapaciteit van het veld halen, wat neerkomt op 25,3 miljoen ton olie. Op dat moment zullen op Vankor in totaal 425 putten in gebruik zijn.

De gewonnen olie zal vanaf het Vankor olieveld via de 4700 km lange ESPO-oliepijplijn (Eastern Siberia Pacific Ocean) worden getransporteerd, zodra deze gereed is in 2014. De export via deze pijplijn is bestemd voor de Aziatisch-Pacifische markten (Japan, China en Korea).

Drukvaste motoren
WEG Electric CIS haalde het contract voor de drukvaste motoren (waar-onder zeven uit de W22XB-serie) binnen via partner EnergoFront. De motoren van bouwgrootte 450KH hebben een vermogen van 500 kW bij 10.000V. Ze zijn gecertificeerd volgens Ex d IIB T4 en voldoen aan de Russische (GOST-R) en internationale normen.

De motoren zijn ontworpen voor een omgevingstemperatuur van -60ºC tot +40ºC en het harde en gevaarlijke leven in de olie- en gaswinning. Ze leveren Premium Efficiency bij zo laag mogelijke geluids- en trillingsniveaus en werken met een lage bedrijfstemperatuur, wat de betrouwbaarheid en veiligheid ten goede komt.

WEG levert overigens ook laagspanningsmotoren die zijn gecertificeerd voor explosiegevaarlijke poolcondities.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven