Energiekennisbedrijf DNV Kema zal circa 70 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn kortsluitlaboratorium in Arnhem. Door deze uitbreiding realiseert DNV Kema het eerste laboratorium ter wereld in het segment van extreme testen voor de toekomstige markt van super grids: bulktransport van energie via lange afstand mega-elektriciteitsnetten op een spanningsniveau van 800.000 volt en hoger. De investering is mogelijk gemaakt door DNV, de meerderheidsaandeelhouder van DNV Kema en internationaal aanbieder van diensten op het gebied van risicomanagement.
Volgens David Walker, CEO DNV Kema, staat het vast dat de wereldwijde vraag naar elektriciteit de komende decennia snel zal toenemen. Volgens onafhankelijke onderzoeken zal deze groei leiden tot een sterke toename van de investeringen in de wereldwijde elektriciteitstransmissie- en distributienetwerken (T&D). Naast de sterke groei van traditionele hoogspanningsnetten zal een sterke toename komen van gedistribueerde en lokale elektriciteitsopwekking, waarbij mensen steeds meer zelf voorzien in hun eigen elektriciteitsbehoefte. Dit omvat tevens de ontwikkeling van intelligente energiediensten en energienetten, evenals het gebruik van intelligente apparaten.
Super grids
Ook zullen super grids worden ontwikkeld, ofwel mega-elektriciteitsnetten: een omvangrijk, transnationaal of zelfs transcontinentaal transmissienetwerk dat het transport van grote volumes elektriciteit over grote afstanden mogelijk maakt, volgens de CEO. Deze mega-elektriciteitsnetten maken onder meer de grootschalige integratie van duurzame energie mogelijk.
Veiligheid en betrouwbaarheid
Een belangrijke trend is ook dat energiebedrijven, investeerders, regelgevende instanties en verzekeringsmaatschappijen het testen van componenten steeds vaker als een essentieel onderdeel beschouwen van een veilige en betrouwbare energie-infrastructuur. De aanwezigheid van niet-geteste onderdelen in een elektriciteitsnetwerk kan leiden tot onvoorziene onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening met grote technische, financiële, economische en sociale gevolgen, volgens Walker.
Capaciteitsuitbreiding
Door de groei van de vraag naar elektriciteit zal er ook meer behoefte aan flexibele testfaciliteiten in het huidige kortsluitlaboratorium van DNV Kema. Als onderdeel van de plannen van DNV Kema wordt het aantal kortsluitgeneratoren uitgebreid van vier tot zes en wordt de beschikbare testruimte uitgebreid, zodat DNV Kema zowel qua technologie als ruimte over meer testcapaciteit beschikt.
Het kortsluitlaboratorium van DNV Kema is nu al het grootste testlaboratorium ter wereld voor het uitvoeren van testen voor transmissie- en distributienetwerken. Wanneer de uitbreiding in 2015 is voltooid, zal het kortsluitlaboratorium van DNV Kema de enige faciliteit in de wereld zijn waar kortsluittesten met een spanningsniveau van 800 kV of hoger kunnen worden uitgevoerd.