High-end technologieleverancier Demcon opent per 1 april 2011 een vestiging in Eindhoven. Naast het hoofdkantoor in Oldenzaal en de Amsterdamse vestiging die vorig jaar werd verworven door de overname van Finapres Medical Systems, vormt deze derde vestiging een nieuwe mijlpaal op het groeipad dat Demcon al jaren bewandelt. Zo was 2010 een zeer goed jaar: de omzet steeg, autonoom en dankzij genoemde overname, met 15% tot boven de tien miljoen euro. Het personeelsbestand groeide met twintig nieuwe medewerkers tot bijna honderd. Grote opdrachten van onder meer FEI en het Amerikaanse Stryker zorgden voor een goedgevulde orderportefeuille. De vooruitzichten voor 2011 zijn dan ook uitstekend, zegt directeur Dennis Schipper, met één kanttekening: “Als de arbeidsmarkt het toelaat kunnen we dit jaar met 20% groeien.”
Dennis Schipper kijkt terug op een goed jaar: “Onze verwachtingen zijn uitgekomen. We hebben ruim zwarte cijfers geschreven en de omzet is met 15% gegroeid, tot boven de tien miljoen euro. Dat had nog meer kunnen zijn als we de mensen daarvoor hadden kunnen vinden. We hebben twintig nieuwe medewerkers aangenomen, maar dat hadden er veertig kunnen zijn.” Vanwege de aanhoudende groei oriënteert de onderneming zich op nieuwe huisvesting voor het hoofdkantoor in Twente, met uitgebreide faciliteiten voor (cleanroom-) productie. Dit voorjaar wordt hierover een besluit verwacht.
Eindhoven
Hierop vooruitlopend opent Demcon per 1 april al een nieuwe vestiging in Eindhoven, dichtbij belangrijke klanten. Als vestigingsmanager is Adrie Boverhof, voorheen werkzaam bij ASML en Bosch Rexroth, aangesteld. Zijn opdracht is om de vestiging op te bouwen met senior mechatronisch ontwerpers en systeemarchitecten die voor klanten concept-engineering gaan verzorgen. Schipper: “Eindhoven wordt voor ons een vooruitgeschoven vestiging, van waaruit we bestaande klanten nog beter kunnen bedienen, en ook nieuwe klanten hopen binnen te halen. Op korte termijn wil ik hier uitgroeien tot een man of tien. Als dat in anderhalf jaar lukt, ben ik gelukkig.” Op dit moment oriënteert de Demcon-directeur zich op de exacte locatie; hij heeft nog meerdere opties op het oog.
Medisch
Met de uitbreiding richting Eindhoven voegt Demcon een nieuw element toe aan zijn groeistrategie. Een andere factor daarin is de verbreding richting medische technologie. In 2010 werd Finapres Medical Systems uit Amsterdam overgenomen; het bedrijf brengt niet-invasieve continue bloeddrukmeetsystemen op de markt. Deze overname past tevens in de ambitie van Demcon om zich meer toe te leggen op het ontwikkelen en vermarkten van eigen producten. Voorts is gewerkt aan certificering volgens ISO 13485 (‘medical devices’); het traject daarvoor wordt dit voorjaar afgerond.
Mimo-technologie
In het kader van zijn medische oriëntatie wist Demcon al een grote opdracht binnen te halen van Stryker, een Amerikaanse fabrikant van medische devices. Dit betrof het verlenen van een (niet-exclusieve) licentie voor productiekennis van het zogeheten metaalpoederspuitgieten (metal injection moulding, oftewel Mim). Stryker gaat met de Mim-technologie onderdelen voor chirurgische instrumenten en op termijn ook medische implantaten maken. Deze opdracht betekende een doorbraak, aldus Schipper: “Het heeft voor ons de deur naar andere medische toepassingen geopend. In 2010 hebben we geïnvesteerd in modernisering van de apparatuur. Getriggerd door de deal met Stryker hebben we van andere bedrijven onverwacht grote belangstelling voor deze zelf ontwikkelde productiekennis gekregen.”
Stryker gaat met de Mim-technologie onderdelen voor medische markt maken (foto: Demcon)
Onderwijs en onderzoek
Met het oog op groei investeert Demcon in goede contacten met onderwijsinstellingen als Universiteit Twente (UT) en hogeschool Saxion. Zo gaat dit jaar bij Saxion een bedrijfslectoraat Mechatronica van start, gesponsord door Demcon. De samenwerking met de UT resulteerde in 2010 onder meer in een groot project voor het ontwikkelen van betrouwbare en nauwkeurige microkleppen; voor dit project, waaraan ook Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo deelneemt, werd subsidie via innovatieprogramma Point-One verkregen. Een belangrijk partnership met de UT en andere partijen betreft robotica voor toepassingen in service, revalidatie en chirurgie. Het onderzoekscentrum LEO – Center for Service Robotics – begint gestalte te krijgen; er wordt in 2011 op de UT-campus een demo centre opgezet en er is al concrete interesse vanuit de markt. Zo draagt ook het sterk opkomende gebied van de niet-industriële robotica bij aan de voortgaande groei van Demcon.