Branche nieuws

Demcon boekt flinke omzetgroei in 2011

High-end technologieleverancier Demcon zag in 2011 de omzet richting de vijftien miljoen euro gaan en het medewerkersbestand boven de 150 uitkomen. Het bedrijf kan dan ook terugkijken op een ‘bijzonder goed jaar’ met veel grote projecten, volgens directeur Dennis Schipper. Bijdragen aan de groei kwamen voorts van een overname, een nieuwe vestiging, twee deelnemingen en een versterkte focus op de medische markt. De crisis doet zich (nog) niet voelen, reden voor Schipper om ook voor 2012 een hoog ambitieniveau aan te houden.

Uiteraard heeft directeur Dennis Schipper een scherp oog voor de financieel-economische crisis. Maar vooralsnog klopt die niet in Oldenzaal bij Demcon aan de deur. Ook in 2011 moest de onderneming alle zeilen bijzetten om de vele projecten van klanten uit de high-tech systems en de medische industrie te kunnen afronden. Daarbij lukte het om voldoende nieuwe mensen aan te trekken, maar Schipper plaatst wel een kanttekening.
“De werving kost ons veel inspanning en voor functies als mechanisch constructeur en elektrotechnisch ontwerper zijn heel moeilijk mensen te vinden.” Reden waarom Demcon blijft investeren in nauwe banden met het hoger onderwijs. In 2011 werd met name de samenwerking met hogeschool Saxion in Enschede geïntensiveerd, voor de invulling van de nieuwe opleiding Mechatronica en de aanstelling van een door Demcon gesponsorde lector Mechatronica.

Holding-brede groei
De groei werd in 2011 in de eerste plaats gerealiseerd vanuit de reguliere bedrijfsactiviteiten binnen de Demcon holding. Demcon advanced mechatronics, het ‘ingenieursbureau’, noteerde een flinke toename van het aantal opdrachten van binnen- en buitenlandse klanten. De in 2011 geopende vestiging in Eindhoven leverde daar al een eerste bijdrage aan; op deze nieuwe locatie zit Demcon letterlijk en figuurlijk dichtbij grote klanten in de Nederlandse high-tech systems industrie.
 
Demcon production kon vorig jaar belangrijke opdrachten aannemen, in vervolg op het betreffende ontwikkelwerk van het ingenieursbureau. Met name de focus op de medische markt wierp zijn vruchten af. De investeringen in de vorig jaar behaalde ISO 13485 certificering (voor ‘medical devices’) en de al eerder in gebruik genomen ‘cleanroom’ vertaalden zich in een toename van het ‘medische’ omzetaandeel tot dertig procent.

Investeringen
Voor groei zorgde ook de derde tak van de holding, Demcon investment. Begin 2011 werd de eerder overeengekomen overname van Finapres Medical Systems in Amsterdam afgerond en in het najaar kon Demcon twee nieuwe deelnemingen melden. De eerste in mechatronisch ontwerpbureau Imotec te Hengelo en de tweede in het Oldenzaalse Focal Machine Vision & Optical Systems. De samenwerking met deze twee bedrijven biedt Demcon toegang tot nieuwe groeimarkten en verhoogt tevens de wederzijdse flexibiliteit bij de inzet van medewerkers.

Ambities
In 2012 wil Demcon de lijn van de afgelopen jaren doortrekken, meldt directeur Dennis Schipper tot slot. “Mits de economie niet verder verslechtert, zal onze omzet verder toenemen. Ook voor dit jaar hebben we stevige ambities, we blijven groeien in aantallen projecten en medewerkers. Ambitieuze technici blijven daarom bij ons welkom.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven