Ga naar hoofdinhoud

Deep Purple voor draaistroommotoren

Medio vorig jaar werd Hiflex Automatiseringstechniek in Ridderkerk importeur van de frequentieregelaars van Invertek Drives. Dit najaar introduceert dit bedrijf uit Wales een aantal nieuwe series als vervanging van oudere modellen en als uitbreiding op het programma.

Bij een bezoek aan de fabriek valt direct op dat de kleur paars kennelijk erg populair is. Behalve de drives zijn ook de stalen kolommen en deuren van het pand en zelfs de plinten paars geschilderd. Het deed uw redacteur aan zijn wat ruigere jonge jaren als fan van Deep Purple denken.

Invertek ontwikkelt en assembleert alleen frequentieregelaars voor draaistroommotoren. Om op deze competitieve markt te overleven, brengt het elke vier tot vijf jaar een nieuwe generatie drives op de markt. Verder wil men gewoon goede producten leveren, die goed communiceren met andere apparaten en aan hoge kwaliteitseisen en keurmerken voldoen.

De belangrijkste activiteit is het in grote aantallen produceren van op maat gebouwde regelaars voor klanten in de machine- en installatiebouw. Deze regelaars worden onder de merknaam van de klant gebouwd. Verder verlaten heel wat regelaars het pand in de huisstijl van een andere fabrikant, compleet met de documentatie en in een verpakking van dat merk. Een derde kanaal betreft sales partners (zoals Hiflex) die met name leveren aan machinebouwers, eindgebruikers en andere distributeurs. 

Techniek
De laatste jaren zijn regelaars steeds krachtiger geworden en hebben ze steeds meer functionaliteit gekregen, maar daardoor zijn ze ook veel complexer geworden. De Welshmen steken daarom veel tijd aan gebruiksgemak voor zowel productiemedewerker als installateur als eindgebruiker.

Door de keuze van de componenten en opbouw zijn de drives eenvoudig te assembleren, te testen en te verpakken. Een installateur kan door de eenvoudige aansluitingen bijna geen fouten maken bij installatie en inbedrijfname. Door de menugestuurde bediening kan ook een minder geschoolde operator zonder ondersteuning een drive bedienen.

Nieuwe drives
Dit jaar zijn of worden drie nieuwe series op de markt geïntroduceerd: een nieuwe ‘high end’ drive (Optidrive P2); een drive voor de gebouwenautomatisering (HVAC-R) en een regelaar, specifiek voor liftapplicaties. Voorts zijn regelaars in ontwikkeling die specifiek zijn ontwikkeld voor aansturing van permanent magneet motoren, voor pompen en compressoren. Verder komen via insteekkaarten voor de P2 ook servo-applicaties zonder gebruik van encoders binnen bereik.

Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven