Ga naar hoofdinhoud

Deens windmolenreus vecht voor zijn bestaan

Vorige maand heeft de Deense windmolen-producent Vestas een noodlijdende fabriek verkocht aan het Chinese Titan Wind Energy. Om verdere kosten te besparen gaat Vestas nu twee belangrijke productie-units samenvoegen. De Denen vrezen echter dat het een kwestie van tijd is voordat het Deense duurzame visitekaartje geheel in Chinese handen komt.

De windmolenfabriek in Jutland kampte al langer met financiële problemen en was daarom al meer dan half jaar gesloten. Door de overname van het Chinese Titan Wind Energy kunnen iets meer dan een kwart van de 400 werknemers hun baan behouden. Gevreesd word dat het noodlijdende Vestas, met alle bijbehorende know-how , volledig door Chinezen wordt opgekocht.

De directeur van Vestas, Ditlev Engel, heette de Chinezen tijdens de officiële overname van de fabriek welkom. Volgens Engel is Denemarken de grondlegger van windenergie, de vraag rijst of de financiële resultaten van Vestas voldoende zijn om zelfstandig te kunnen blijven bestaan.

Vestas is één van de grootste windmolenproducenten ter wereld. Het bedrijf heeft in 30 jaar tijd meer dan 40.000 windmolens geplaatst. De firma is sinds 1995 ook in Nederland actief en heeft in de Benelux meer dan 1200 windturbines geplaatst.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven