Ga naar hoofdinhoud

Dassault Systèmes neemt Gemcom over

Dassault Systèmes, expert in 3D-ontwerp, 3D digitale prototypes en Product Lifecycle Management (PLM), heeft vorige week aangekondigd Gemcom Software International voor 360 miljoen dollar over te willen nemen. Gemcom, dat nu nog in particuliere handen is, is marktleider in geologische simulatiesoftware voor de mijnbouw.

“Door de activiteiten van Gemcom toe te voegen aan ons 3D-Experience platform, kunnen wij onze planeet modelleren en simuleren. Hiermee kunnen wij de voorspelbaarheid, efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid verbeteren binnen onder andere de industrie die natuurlijke hulpbronnen wint en exploiteert”, zegt Bernard Charlès, President en CEO van Dassault Systèmes.
“Om dit ambitieuze doel te ondersteunen, hebben we een nieuw merk gecreëerd: GEOVIA. Omdat we ons momenteel grote zorgen maken over het uitputten van grondstoffen en de beschikbaarheid van natuurlijke bronnen op de lange termijn, moeten we op zoek gaan naar oplossingen. De overname van Gemcom is hier een belangrijke stap in. Met behulp van 3D-ervaringen kunnen we namelijk duurzame innovaties bedenken. Daarnaast kunnen we de producten milieuvriendelijker produceren en consumeren.”

Dubbele groeicijfers
Vandaag de dag groeit de mijnbouw, de voornaamste markt van Gemcom’s software, erg snel. Er zijn wereldwijd meer dan 5.500 mijnen in gebruik en ongeveer 15.000 mijnbouwprojecten. Ook de aanverwante mijnbouwsoftwaremarkt groeit sterk. Onafhankelijke analisten verwachten in de nabije toekomst dubbele groeicijfers.

“De huidige klanten van Gemcom gaan ook profiteren van de overname”, zegt Rick Moignard, President and CEO, Gemcom. “Dankzij geavanceerde technologieën op het gebied van 3D-modelleren en 3D-simulatie kunnen ingenieurs en geologen niet alleen bronnen modelleren en visualiseren, maar ook duurzaamheid in de mijnbouw aanzienlijk verbeteren.” Rick Moignard wordt na de afronding van de acquisitie van Gemcom de CEO van het nieuwe GEOVIA-merk.

Uitbreiding geografisch bereik
Na afronding van de overname blijven de 360 werknemers en het management van Gemcom in dienst om de mijnbouwindustrie verder te bedienen. Door leiding te geven aan de nieuwe GEOVIA-organisatie, gaat het management van Gemcom meewerken aan de verdere ontwikkeling van Dassault Systèmes’ strategie om modellen van de natuur te maken. Bovendien breiden de bestaande kantoren van Gemcom het geografische bereik van Dassault Systèmes verder uit. Met name in Australië, Afrika, Canada, Zuid Amerika, Kazachstan, Mongolië, Indonesië en Rusland.

Dassault Systèmes en Gemcom zijn een definitieve overname overeengekomen, waarbij Dassault Systèmes het bedrijf Gemcom met een volledige kastransactie koopt. De voltooiing van deze overname is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden, met inbegrip van wettelijk verplichte goedkeuringen. Naar verwachting is de transactie in juli 2012 afgerond en zal Gemcom wel bijdragen aan Dassault Systèmes’ niet-IFRS-inkomsten, maar geen invloed hebben op de niet-IFRS operationele marge.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven