Ga naar hoofdinhoud

Daling grondstofprijzen maar stijging metaalprijzen

Volgens ABM Amro zullen de prijzen van onder andere goud, olie, tarwe en koffie de komende maanden verder dalen. Een productieoverschot, grote voorraden en angst voor een afname van de mondiale vraag hebben veel grondstoffen in het eerste kwartaal van 2013 onder druk gezet. Van de basismetalen wordt echter verwacht dat zij de komende maanden duurder zullen worden, aldus het .

Het economische herstel zal er volgens het Economisch Bureau van de bank toe leiden dat cyclische grondstoffen (waaronder de basismetalen) als eerste de impact van de positieve ontwikkeling van de wereldhandel zullen reflecteren. Op de langere termijn verwacht de bank dat de impact van de toenemende wereldhandel en economische groei de vraag naar veel grondstoffen verder doet toenemen. Dit zal leiden tot een grotere vraag naar grondstoffen, wat kan leiden tot prijsstijgingen.

Voor diverse grondstoffen blijven de grote voorraden of de toename in productie echter het opwaartse potentieel drukken. Een toename van mondiale economische groei zal dus niet direct leiden tot een nieuwe hausse in grondstofmarkten. Dit en meer valt te lezen in de Quarterly Commodity Outlook van ABM Amro.

De daling van de koffieprijs is in principe goed nieuws voor Nederlandse consument, al berekenen de aanbieders op de groothandels- en consumentenmarkt dat niet altijd door. De hogere kosten van basismetalen is echter minder goed nieuws, aangezien die drukt op het rendement van eindgebruikers

Metalen
De afgelopen weken staan de prijzen van basismetalen zoals koper, aluminium en nikkel onder druk. Oorzaken zijn het negatieve sentiment in basismetaalmarkten, de onzekerheid over de wereldwijde economie, de overcapaciteit en de toename van de voorraden. Vooral de tegenvallende economische groeicijfers uit China (de grootste consument en importeur van basismetalen) hadden een negatief effect op de prijzen.

ABM Amro verwacht wel dat op korte termijn de prijzen weer zullen gaan stijgen van hun huidige lage niveau. Waarschijnlijk zal China zich snel weer op metaalmarkten melden, zeker bij prijzen op het huidige niveau. De vraag naar basismetalen blijft daarmee robuust., ondanks de matige groei van de vraag in Europa.

Voor de koper- en nikkelmarkt zijn de fundamenten relatief beter. Hoewel de voorraden van koper sinds begin dit jaar zijn gestegen, blijft het totale volume relatief laag. Met een gebalanceerde verhouding tussen vraag en aanbod en relatief lage voorraden zal iedere stijging in de vraag naar deze basismetalen leiden tot verdere prijsstijgingen. Deze trend lijkt de komende jaren nog door te zetten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven