Ga naar hoofdinhoud

Cursus ‘Lagers in high-tech systemen’

Engenia, het opleidings-instituut van Mikrocentrum voor HBO+ en academisch opgeleide professionals, start op 14 mei in Eindhoven een vierdaagse cursus Bearings in high tech systems. De cursus richt zich op technische specificaties van commercieel verkrijg-bare lagers. Ook leren de cursisten systeemontwerpers te adviseren in het verleggen van de systeemgrenzen en UDV-lagers te ontwerpen en specifieke eigenschappen te optimaliseren.

De cursus omvat zes onderdelen:

  • Terminologie in hoge precisie aandrijftechniek – Aan de hand van voorbeelden worden de termen verduidelijkt. Het gaat hier niet om de definitie van de termen alleen, maar meer om hoe u bijvoorbeeld de hysteresis, resolutie of backlash van een mechanisch systeem kunt berekenen en managen.
  • Lagers – De specifieke eigenschappen van diverse lagersystemen worden met elkaar vergeleken waardoor een lagerkeuze een logische keuze wordt. Hierbij wordt ingegaan op de prestatiegrenzen van de verschillende lagertypen waarbij de tribologie, de contactmechanica en de vloeistofmechanica ruim de aandacht zal krijgen.
  • Aandrijvers – Diverse aandrijfprincipes worden met elkaar vergeleken. Ook hier staan de prestatiegrenzen en de fundamentals van diverse actuatoren centraal. Veel van de theorie die behandeld is bij het onderwerp lagers komt hier terug.
  • Ontwerp van hydrodynamische lagers en geleidingen – Hydrodynamische drukopbouw kan tot instabiliteit leiden in bijvoorbeeld hoge toeren spindels, ook al zijn deze voorzien van hydrostatische lagers. De Reynoldvergelijking (RV) vormt de basis voor het berekenen van de drukopbouw in een dunne smeerfilm tussen loopvlakken, al dan niet gesmeerd met olie, water of lucht. Met de oplossing van de RV kunnen vervolgens de draagkracht, stijfkracht, stijfheid en andere lagereigenschappen worden berekend.
  • Ontwerpen van hydrostatische lagers – Hydrostatische lagers worden bijvoorbeeld toegepast in de hoofdspindel en de beitelsledes van hoge precisie draai-, frees- en slijpmachines. Aan de hand van voorbeelden worden diverse ontwerpen geanalyseerd op draagkracht, stijfheid en stabiliteit.
  • Ontwerp van luchtlagers – Diverse innovatieve ontwerpen van high speed en high precision stages en spindels.

De cursus wordt gehouden in Eindhoven en duurt vier dagen. De cursus is van academisch niveau en prijsstelling (€ 2800 per persoon). Docenten zijn dr.ir. Anton van Beek en dr.ir. Ron van Ostayen van de TU Delft. Deze cursus kan ook bedrijfsintern in het Engels verzorgd worden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven