Ga naar hoofdinhoud

Convenant tegen jeugdwerkloosheid

Gemeenten, UWV WERK-bedrijf, vakbonden en werkgevers in de metaal-sector hebben samen met staatsecretaris Jetta Klijnsma het startschot gegeven voor een samen-werking om de jeugdwerk-loosheid te bestrijden. De ondertekening vond plaats bij Atlas Copco in Zwijn-drecht.

Door ondertekening van het convenant hebben genoemde partijen zich bereid verklaart om landelijk 6.000 leerwerkplekken (BBL-stageplekken) te creëren voor jongeren in de metaalsector. Bovendien hebben vakbonden en werkgevers laten weten nog eens 77 miljoen euro extra te investeren in de arbeidsmarkt en opleidingen voor deze branche.

De 6.000 werkplekken worden verdeeld over dertig regio’s. 3000 werk-plekken komen in de metaal en elektrotechniek. Daarnaast komen er 2.600 zogenaamde arbeidsfitstages, plekken waar gekwalificeerde werkloze jongeren stage kunnen lopen om de noodzakelijke vaardigheden te onderhouden. Voor kwetsbare jongeren, die speciale aandacht nodig hebben, worden 400 aparte leerwerkplekken gecreëerd.

Invulling bij Atlas Copco
Jeannette Verzijl, HRM- en communicatiemanager bij Atlas Copco (rechts): “Veel werkgevers in de branche hebben momenteel door de economisch tegenvallende resultaten vaak geen geld om te investeren in de opleiding van jonge mensen. En dat terwijl dat wel hard nodig is om de toekomst zeker te stellen. Door dit initiatief van de sociale partners krijgen bedrijven als Atlas Copco de mogelijkheid om bijna kostenneutraal toch werkleer-plekken te creëren en dus vakmensen klaar te stomen voor de toekomst.”

Het bedrijf heeft als erkend leerbedrijf momenteel twee BBL-leerplekken. Omdat de onderneming in september start met de opleiding voor diesel-monteurs voor mobiele compressoren en generatoren, komen er dan nog eens twee BBL-leerplekken bij.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven