Ga naar hoofdinhoud

ComVac in teken van energetisch rendement

Tijdens hun levensduur zijn de energiekosten van compressoren, blowers en vacuümpompen veel hoger dan de aanschaf- en installatiekosten. Volgens de Deutsche Energie-Agentur (Dena) kunnen deze energiekosten twee tot acht keer de investering bedragen. Op de vakbeurs Comvac staat technologie om de energiekosten én de CO2-uitstoot van bedrijven te verbeteren centraal.

ComVac is onderdeel van de Hannover Messe, die wordt gehouden van 8-12 april. Op deze beurs tonen exposanten op het gebied van perslucht- en vacuümtechniek onder meer compressorblokken, al dan niet geregelde compressoren en pompen, koeldrogers, filters, drogers, condensaataftappen en nieuwe aandrijfconcepten. Dit pakket wordt aangevuld met een portfolio aan diensten zoals analyse en simulatie van persluchtsystemen, perslucht audits en onderhouds- en prestatiecontracten.

Voor het eerst is een pendeldienst beschikbaar die bezoekers vanaf de ingangen Noord 1 en Noord-West 1 rechtstreeks naar de Comvac in hal 26.

Hoofdtherma: energie
Perslucht wordt in veel productieprocessen en in de industriële automatisering gebruikt. De industrie zoekt wegen om deze vorm van energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Aan de eisen met betrekking tot beschikbaarheid, kwaliteit en veiligheid kan echter niet worden getornd, zodat bedrijven het vooral zoeken in verlaging van de operationele kosten.

Het grootste deel van de energie wordt bij persluchtopwekking omgezet in warmte. Het hergebruiken en terugwinnen van deze warmte is een goede en ook al veel gebruikte mogelijkheid om het energetisch rendement te verhogen. Ook de compressorleveranciers spelen hierop in.

Diverse fabrikanten hebben hun watergekoelde compressoren zodanig aangepast dat ze zijn op te nemen in warmteterugwinsystemen. Maar ook voor oudere machines zonder warmteterugwinning zijn oplossingen beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld warmtewisselaars die enerzijds op het oliecircuit van de compressor en anderzijds op het proceswaterleidingnet worden aangesloten. De gebruiker bespaart daardoor elders in zijn proces op energiekosten. Gebruikers kunnen de vrijgekomen water echter ook gebruiken voor verwarming of warm water.

Nieuwe technieken
Intussen doen compressorfabrieken hun best het energieverbruik van hun machines te verlagen.

Zo brengt Aerzen Maschinenfabrik machines op de markt waarbij blower- en compressietechnieken zijn gecombineerd. Deze machines zijn leverbaar voor onderdruk- en persluchtapplicaties tot 1,5 bar beschikbaar. Volgens de fabrikant zijn deze Delta Hybrid machines liefst 15% efficiënter dan conventionele compressoren. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden en de druk is steeds het op dat moment energetisch meest geschikte type compressor beschikbaar.

Kaeser kijkt naar het optimum van de toegepaste componenten. Een hoog rendement is alleen haalbaar als de individuele componenten van een persluchtinstallatie op elkaar zijn afgestemd. In zijn nieuwe direct aangedreven schroefcompressoren gebruikt het merk efficiënte elektromotoren (IE3 Premium Efficiency) en heeft het de stromingseigenschappen in en rond het compressorblok verbeterd. Voor de aansturing zijn nieuwe besturingen leverbaar, Sigma Air Manager, en een nieuwe Secotec koeldroger met koude opslag.

Atlas Copco zoekt het in een nieuwe olie-geïnjecteerde compressor met variabel toerental die in Hannover zal worden onthuld. De machines zijn efficiënter, compacter, geschikt voor alle toepassingen en betaalbaar, belooft het merk. Deze fabrikant heeft behalve compressoren en blowers plus toebehoren ook stikstof- en zuurstofgeneratoren en vacuümpompen in het programma. De GV-serie bijvoorbeeld levert een ‘grof vacuüm’ tussen 0,5 mbar(a) en 650 mbar (a).

Meer informatie over ComVax en de Hannover Messe kunt u opvragen bij de Nederlandse vertegenwoordiging, Hannover Consultancy in Oud-Alblas.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven