Ga naar hoofdinhoud

Brandstofcel waarborgt gedeeltelijke stroomvoorziening

Het vliegveld van Frankfurt heeft voor het eerst op een Duits vliegveld een brand-stofcelsysteem voor het beveiligen van een stroom-net in bedrijf genomen. De exploitant van de milieu-vriendelijke technologie van de toekomst is Fraport, eigenares van het vliegveld van Frankfurt. In een pilotproject waarborgt Fraport met een 5 kW brandstofcelsysteem van Rittal een onderbrekingsvrije stroom-voorziening voor een parkeerplaats.

Op een parkeerplaats op het vliegveld staan twee grote outdoor-behuizingen naast twee betaalautomaten. Op het eerste gezicht is niet te zien dat de behuizingen hightech verbergen. Ze bieden een veilige plek aan brand-stofcelsystemen met een vermogen van 5 kW – inclusief waterstofflessen als energiebron –, die onderbrekingen in het stroomnet binnen enkele seconden opheffen en zo de gevolgen van stroomuitval voorkomen.

Bij een stroomuitval garandeert het brandstofcelsysteem niet alleen dat de parkeerautomaat blijft werken, maar ook dat het IT- en stroomnetwerk van het naastgelegen gebouw beschikbaar blijft. De nieuwe technologie maakt gebruik van de elektrochemische reactie tussen waterstof en zuurstof en zet deze om naar elektrische energie.

Met dit pilotproject, demonstreert Fraport AG dat zij met de brandstofcel-technologie kiest voor een economische en milieuvriendelijke toekomst-technologie. De vliegveldexploitant wil de brandstofceltechniek in de toekomst ook voor andere delen van het vliegveld gebruiken.

Met een waterstofvoorraad van 200 dm3 garanderen de brandstofcellen een overbruggingstijd van maximaal 10 u. Afhankelijk van het aantal gasflessen kan deze overbruggingstijd naar wens worden uitgebreid.

Voordelen
Dankzij nieuwe ontwikkelingen heeft de brandstofcel voordelen ten opzichte van andere noodstroomtechnologieën. Wat betreft betrouwbaarheid, benodigd onderhoud en energiezuinigheid ligt de brandstofcel voorop. Maar ook bij de overbruggingstijd biedt de techniek voordelen; zo kunnen de meeste accugestuurde systemen slechts enkele minuten een stoomuitval overbruggen.

Voordelen van de brandstofceltechnologie zijn de milieuvriendelijke, emissieloze energieomzetting en het hoge rendement (maximaal 53 %). Door de directe omzetting van chemische naar elektrische energie is het proces vergeleken met systemen met generatoren bovendien geluidsarm.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven