Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth ziet lichte omzetstijging

Bosch Rexroth is het afgelopen boekjaar opnieuw gegroeid en heeft een omzet bereikt van 6,5 miljard euro, een nieuw record voor het bedrijf. Daarmee weerstond de onderneming de teruggang in de Chinese markt en de recessie in Europa. Het bedrijf verwacht dat 2013 een moeilijk jaar wordt maar dat de lange termijn groeitrend intact blijft.

De wereldwijde markt voor machinebouw heeft na twee jaren van stormachtig herstel in 2010 en 2011 vooral in de tweede helft van 2012 duidelijk aan dynamiek ingeboet”, zei dr. Karl Tragl, algemeen directeur van Bosch Rexroth AG, tijdens de jaarlijkse persconferentie op de Hannover Messe.

Na een uitstekend eerste kwartaal is het investeringsklimaat in de loop van 2012 wereldwijd merkbaar verslechterd. Deze trend houdt naar verwachting aan tot medio dit jaar en zal de machine- en installatiebouw verder onder druk zetten. Daarbij heeft het bedrijf vooral last van de afnemende dynamiek in China. Zo liep de vraag naar bouwmachines daar circa 40 procent terug.

Sterke regionale vesrchillen
Tijdens de crisis van 2008 en 2009 was het vooral China dat de markt voor investeringsgoederen ondersteunde. Vorig jaar hebben de Verenigde Staten die rol overgenomen. Als wereldwijd opererend bedrijf, dat in alle belangrijke markten is vertegenwoordigd, kon het bedrijf deze vraagverschuiving volgen en daardoor, ondanks de moeilijke markt, een recordomzet weten te bereiken.

Tegelijkertijd zijn veel Europese landen nog dieper in de recessie geraakt. Vanaf medio 2012 liep de orderontvangst duidelijk terug, wat tot diep in het lopende jaar gevolgen zal hebben voor de capaciteitsbezetting. Aan het eind van 2012 waren er bij het bedrijf circa 37.500 medewerkers in dienst, waarvan 18.900 in Duitsland. De lagere bezetting wordt in een aantal fabrieken momenteel opgevangen met maatregelen zoals arbeidstijdverkorting.

Bosch Rexroth verwacht dat de markt zich niet eerder zal herstellen dan vanaf de komende zomer, bijvoorbeeld in China. Vanuit de Verenigde Staten verwacht men positieve impulsen, terwijl in Europa de financiële crisis het investeringsklimaat negatief zal blijven beïnvloeden. De onderneming gaat daarom voor 2013 uit van een moeilijk jaar zonder verdere groei van het bedrijf. Desondanks denkt men een groter marktaandeel kunnen bereiken.

Investeringen
Het lopend boekjaar investeert het bedrijf 370 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. Dat komt neer op 5,7 procent van de omzet. In 2012 heeft Bosch Rexroth 678 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe fabrieken, machines en installaties en in onderzoek en ontwikkeling.

Zo is in Wujin (China) een nieuwe fabriek met 1200 medewerkers en met een lokaal R&D-centrum (foto) geopend. In het Ahmedabad (India) is vorig jaar begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek ter vervanging en uitbreiding van de huidige hallen die worden gehuurd. De productieoppervlakte van de fabriek Fountain Inn (Verenigde Staten) wordt verdubbeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven